Premijera Ovidijevih Metamorfoza u JDP-u

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2010, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera Ovidijevih "Metamorfoza" u JDP-u

Ovidijeve "Metamorfoze" u rediteljskom viđenju Aleksandra Popovskog premijerno su izvedene u sredu uveče na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Većina gledalaca u prepunoj sali bila je oduševljena scenski veoma razigranom predstavom koja spaja antičke mitove i postmoderni teatar.

Burnim aplauzom pozdravljeni su glumci Nebojša Glogovac, Tamara Vučković, Nikola Đuričko, Jelena Đokić, Goran Šušljik, Nada Šargin, Radovan Vujović >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Marija Vicković. Oni u predstavi igraju i više uloga a pevaju songove uz muziku grupe "Sajlens" na tekstove makedonskog pesnika Koste Racina.

Na sceni su sve vreme i plesači koje predvodi koreograf Dalija Aćin, a tokom predstave svi zajedno "dograđuju" scenografiju dizajnera Svena Jonkea. Moderne kostime kreirale su Jelena i Svetlana Proković.

Popovski je, sa dramaturgom Jelenom Mijović, napisao tekst prema delu rimskog pesnika Publija Ovidija Nazona, sastavljenom od niza mitova o nastanku sveta i preobražaju pojava, događaja ili pojmova u raznorazna obličja.

obimnog dela odabrane su samo priče o različitim vidovima ljubavi i strasti bogova, polubogova, heroja i običnih ljudi. Predstavu čini mozaik sudbina Narcisa i Eho, Pirama i Tizbe, Pasifaje koja se zaljubila u bika, Jupitera i Dijane koji pretvaraju svoje ljubavnike u kravu, jelena, drvo...

Maštoviti Popovski, kako sam kaže, meša različite stilove i fasciniran je samom idejom pričanja priče kao mogućim konceptom za novi, "sjajni" teatar, što dobro opisuje neobičnu predstavu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.