Premijera Nušićevog Pokojnika

Izvor: S media, 22.Dec.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera Nušićevog "Pokojnika"

Predstava "Pokojnik" Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Egona Savina, biće premijerno izvedena 26. decembra na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Direktor nacionalnog teatra Božidar Djurović istakao je da se svi raduju tom činu i podsetio da je Savinova postavka Sterijinog "Kir Janje" već 17 godina na repertoaru ovog pozorišta, a da je u decembru 2008. režirao predstavu "Derviš i smrt" (po romanu Meše >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Selimovića), koja je bila najuspešnije ostvarenje tokom ove godine.

Direktorka Drame Narodnog pozorišta Tanja Mandić Rigonat izjavila je da je "Pokojnik" bio Savinov izbor.

"Savin spada u one umetnike čiji su doživljaj sveta i osećanje trenutka u kojem stvara predstavu dragoceni za svako pozorište, koje zato treba da poštuje njegov izbor, ali na temi 'Pokojnika' našli smo se u startu. Taj komad je bitan i za današnje vreme isto kao i za gradjanski Beograd iz 1937. godine kada je napisan", rekla je ona.

"Ono što nas spaja sa tadašnjom Srbijom jeste preovladjujuća negativna etika koja, kako onda, tako i sada dominira u našem društvu. To znači da se beskrupulozni egoizam, nasilje, manipulacija predstavljaju kao nešto što je društveno logično, potrebno, poželjno i prirodno", ukazala je ona.

Mandić Rigonat je dodala da je ova predstava upravo ono što je cilj Narodnog pozorišta - "živo i autorsko čitanje klasike, bitno u estetskom i društvenom smislu".

Savin je kazao da Nušića ne treba posebno predstavljati, "njemu je mesto u ovom pozorištu, ovo je njegova kuća".

"Pred kraj karijere napravio je komad koji je najteži za interpretaciju i rediteljsku i glumačku. Ispričao nam je gorku, istinitu i do te mere bolnu priču, koja na momente postaje čak i smešna koliko je apsurdna".

"Ovo je za mene veliki izazov i poziv od starne pisca da pokušam, sa odabranom ekipom, da delo odigramo u svoj stilskoj i sadržajnoj mnogoznačnosti koju poseduje", rekao je on.

Savin je istakao da se u ovom komadu Nušić odrekao ustupaka publici i napravio "gorku priču o savezu kriminala, ljudi lakog morala, pohlepnih 'stubova društva' sa predstavnicima države". On je podsetio da je Nušić jedini naš pisac koji je bio u zatvoru zbog verbalnog delikta.

"Tu oštrinu svog pera najjasnije je pokazao u 'Pokojniku", delu koje je nazvao komedijom, ali ovo nije laka komedija mentaliteta. Mi pokušavano da tu tamnu priču ispričamo vedrim bojama, da pred tom sumornom slikom sveta publika oseti radost podsmevanja zlu", rekao je Savin.

U glumačkom ansamblu su Nebojša Kundačina, Darko Tomović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić, Aleksandar Djurica, Ljubomir Bandović, Miloš Djordjević, Boris Pingović, Radovan Miljanić, Nataša Ninković, Zoran Ćosić, Andjelka Ristić i Ivana Šćepanović.

U autorskom timu predstave su i dramaturg Slavko Milanović, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Marina Medenica i lektor Ljiljana Mrkić Popović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.