Predstavljena monografija Izuzetne žene Srbije

Izvor: RTS, 11.Jun.2016, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena monografija "Izuzetne žene Srbije"

U zemunskom Madlenijanumu predstavljena je monografija "Izuzetne žene Srbije 20. i 21. veka". Autorke su Neda Todorović i Radmila Stanković. Autorka fotografija naših savremenica je Goranka Matić. Stotinu izuzetnih našlo je mesto u knjizi zahvaljujući njihovom delu u medicini, filmu, pozorištu, muzici, sportu...
Dobrotvorka i zadužbinarka Madlena Zepter predstavila je monografiju "Izuzetne žene Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 20. i 21. veka", njen pisani spomenik ženama koje su ostavile neizbrisiv trag u Srbiji.

U velikoj sali Madlenijanuma o ovom delu, kojim je Zepter izdavaštvo započelo novu ediciju "Druga strana istorije" govorili su, pored incijatorke i finansijera celog projekta Madlene Zepter, prof. dr Neda Todorović, novinarka Rada Stanković, urednica fotografije Goranka Matić, reditelj i glavni urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić.
Odlomke iz monografije koja obuhvata 100 izuzetnih žena podeljenih u devet grupa prema profesijama, ili kao ugledne javne ličnosti čitao je glumac Tihomir Stanić.
Madlena Zepter se poverila da je došla na ideju za izdavanje ovakve knjige kada je shvatila da nemamo reprezentativni pregled Srpkinja koje su zadužile ne samo svoj narod već su stekle ugled u svetu.
Zato se, kako kaže, opredelila da okupi brojne stručnjake, da se prikupi obimna građa i priredi dvojezična monografija koja će služiti na čast i ličnostima koje su odabrane, ali i maloj zemlji iz koje potiču i u koju se većina njih vraćala da svoje znanje i umeće poklone narodu kome pripadaju.
"U traganju za karakterom i osobenostima znamenitih žena naše novije istorije, autorke ovog dela izvršile su izbor od stotinu ličnosti koje su svojim delom i delanjem menjale i sebe i svet oko sebe", istakla je Madlena Zepter.
"U pregalaštvu žena, uprkos okolnostima, bilo je prisutno plemenito i nesebično žrtvovanje, kao autentično opredeljenje za odbranu svih vrednosti, a ponajviše vrednosti dostojanstvenog postojanja. One su činile sve što je bilo u njihovoj moći da stvarnost učine boljom nego što je bila", istakla je Neda Todorović i dodala da su "to činile o svojim slobodnim ubeđenjima i svojim pogledom na svet".
Primetila  je da mnoge od njih nisu imale ni svoje uzore, ali su "same postale uzori za sve buduće generacije".
Ova knjiga, dodala je profesorka, nije "feministička, već humanistička – kritika predrasuda i zaborava je implicitna, nenametljiva, ali cilja na pravo mesto.
Dugogodišnji novinar nedeljnika NIN Rada Stanković pozdravila je prisustvo predsednika SANU akademika Vladimira Kostića i podvukla da je to potvrda da se uslovi za uspešne žene postepeno popravljaju i tokom vremena koje je uzeto kao okvir njihovog delovanja.
Izrazila je zadovoljstvo što među najmlađim odabranim ženama nema više ratnica, kao što je bio slučaj sa onima koje su ratovale tokom početka 20. veka i da je među ličnostima koje su izabrane da reprezentiju savremne Srpkinje jedan modni kreator (Roksanda Ilinčić).
Goranka Matić, zaslužna za sjajnu kolekciju foto-portreta svake od 100 odabranih žena, rekla je da je imala velikih teškoća da ih nađe i izrazila nadu da će taj foto-materijal ubrzo biti digitalizovan i mnogo dostupniji budućim naraštajima.
Bradić je istakao da knjiga nije namenjena samo ženama, već svima koji žele da se upoznaju sa srpskom prošlošću, a ono što povezuje sve ličnosti u knjizi je njihova spremnost da se bore za kulturu i za sve prave vrednosti koje su danas skrajnute.
Od njih nove generacije treba da uče o dobroti, širini posmatranja sveta i podržavanju trajnih vrednosti.
Promocija je završena nastupom Divne Ljubojević i pratećim vokalima "Melodi".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.