Predstavljena dosad nepoznata skica Van Goga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2021, 11:26

Predstavljena dosad nepoznata skica Van Goga

Holandski muzej Van Goga predstavio je dosad nepoznato delo Vinsenta van Goga - skicu za jedan od njegovih najpoznatijih crteža - na kojoj starac sedi u stolici s rukama na glavi.

Kako se navodi otkrića dela poznatog umetnika, koji je umro 1890.godine, izuzetno su retka.

Crtež je u vlasništvu privatnog kolekcionara i do sada nije bio poznat.

"Zato, kada je vlasnik došao u muzej to je bilo veliko iznenadenje", rekao je istraživac Teio Menendorp, dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je bilo relativno jednostavno proveriti autentičnost.

Prema njegovim rečima, rad se može precizno datirati na poslednju nedelju 1882. godine, a zbog dva pisma koja je Van Gog napisao 24. novembra te godine.

Rad dimenzija 50 x 30 santimetara nacrtan je sa Van Gogovim omiljenim alatom za crtanje, stolarskom olovkom, u njegovom prepoznatljivom stilu, na papiru iz 1877.

Crtež podseća na Van Gogov poznatiji rad "Žalosni starac", ali perspektiva je u nivou starčevih očiju, a ne odozgo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predstavljena do sada nepoznata skica Van Goga

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2021

Holandski muzej Van Goga predstavio je dosad nepoznato delo Vinsenta van Goga - skicu za jedan od njegovih najpoznatijih crteža na kojoj starac sedi u stolici s rukama na glavi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.