Predstavljena Tribina kompozitora

Izvor: B92, 09.Nov.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena Tribina kompozitora

Festival savremenog muzičkog stvaralaštva, 20.Tribina kompozitora, tematski posvećena glasu, održaće se pod motom "U sjaju glasa" od 11. do 14.novembra u Beogradu.

Jedini festival savremene klasične muzike u zemlji nije okrenut širokoj publici kao neki drugi festivali, već eliti, istakla je na konferenciji za novinare predsednica Udruženja kompozitora Srbije (UKS) Ivana Trišić.

Ona je dodala da se bez obzira na to, broj posetilaca svake godine povećava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a Tribina je postala relevantna kulturna pojava u zemlji, dobro podržana od ministarstva kulture, Grada Beograda i opštine Vračar na kojoj je sedište UKS.

Tribinu kompozitora pre 20 godina osnovali su ugledni srpski kompozitori Ivana Stefanović, Milan Mihajlović i Srđan Hofman, članovi UKS. Prema rečima Hofmana, tada nisu imali nikakvu podršku, Tribina je bila u Sremskim Karlovcima a "nije bilo ni benzina da se stigne tamo, nestajala je struja, grejanje, sami smo nosili stolice".

"To je vreme izolacije i mi smo osećali da je neophodno nešto uraditi da bismo pokazali da postojimo, da svoje stvaralaštvo stavimo u kontekst sa onim što se radi van zemlje", kazao je Hofman, najnoviji laureat prestižne strukovne nagrade "Stevan Mokranjac" koju UKS dodeljuje za najbolje premijerno izvedeno delo srpskog kompozitora u godini na domaćoj ili inostranoj sceni.

Na svečanom otvaranju 20.Tribine kompozitora u petak, 11.novembra u Holu Narodne banke Srbije, već nekoliko godina matičnom mestu održavanja Tribine, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković uručiće Hofmanu nagradu "Mokranjac” za delo "Gledajući u ogledala Amiša Kapura".

Mladi srpski kompozitor Ivan Brkljačić, selektor Tribine od 2009.godine rekao je da ovogodišnja Tribina u fokus stavlja glas, da je uslov konkursa bio da svaka kompozicija ima bar jedan glas.

Kao i prethodnih godina konkurs je bio otvoren za kompozitore iz celog sveta, stiglo je 200 kompozicija od kojih je Brkljačić selektovao 43, kako je rekao, polovina su domaći autori a polovina sa svih kontinetata.

"Zahvaljujući tome što smo u fokus stavili glas bićemo u prilici da se na jednom mestu, kroz predstavljanje naših najboljih horskih ansambala i vokalnih solista, upoznamo sa najnovijom produkcijom koja je nastala upravo za njih", rekao je Brkljačić.

Nove kompozicije autora iz celog sveta izvešće hor Obilić, Akud Branko Krsmanović, ženski hor Collegium musicum sa dirigentkinjom Darinkom Matić-Marović, kragujevački hor Liceum, sa dirigentom Milojem Nikolićem i hor Ars Divina i mladi dirigent Ivan Marković.

Na 20.Tribini dela iz selekcije izvešće i Trio Donne di Belgrado, u kojem su tri umetnice: Aneta Ilić, Stana Krstajić i Natalija Mladenović.

Prvi put Tribina će pored Hola NBS "osvojiti" prostor Doma omladine gde će u nedelju, 13. novembra nastupiti grupa Nebojša Ignjatović i Secondhanders, ansambl koji reciklira, citira, parodira i od poznatih pozajmica pravi nova ostvarenja, obrade sa akcentom na klasičnoj muzici.

Da bi približila muziku koju izvodi ovaj ansambl i kontrabasista Ignjatović, predsednica UKS Trišić je citirala šta oni kažu: "Svi kradu, a mi to priznajemo".

U ponedeljak, 14.novembra u Sali UKS gostovaće umetnici iz Makedonije, pevačko-klavirski duo Marija Vrškova, klavir i Goran Načevski, bariton a nešto kasnije istog dana u Pozorištu na Terazijama koncert će održati gosti iz Beča orkestar za savremenu muziku Klangforum.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kompozitori – u sjaju glasa

Izvor: Politika, 09.Nov.2011

Sutra u Beogradu počinje 20. međunarodna tribina kompozitora, festival koji će trajati četiri dana..U holu Narodne banke Srbije, na Slaviji, sutra (11. 11. 2011) u 20 sati počeće 20. Međunarodna tribina kompozitora koju će otvoriti ministar kulture Predrag Marković, najavljeno je na jučerašnjoj...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.