Predstavljen Digitalni Bitef teatar

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen "Digitalni Bitef teatar"

Bitef teatar i Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" predstavili su zajednički projekat - portal "Digitalni Bitef teatar" na kome se nalazi tridesetogodišnja istorija najmlađeg gradskog pozorišta koje je osnovala Mira Trailović.
U prostoru biblioteke, do 11. marta, posetioci multimedijalne izložbe "I dalje u zaveri (sa pozorišnim duhom)", koja je svečano otvorena prošle godine u okviru programa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obeležavanja 30. rođendana Bitefa, mogu videti deo originala digitalizovanog materijala predstavljenog na portalu.

Kako je objasnio direktor Bitefa Miloš Latinović, saradnja sa Bibliotekom je započeta pre tri godine s ciljem da se bogati fond arhiva načini dostupnim što većem broju ljudi.
"Istraživači, saradnici, novinari, mladi ljudi iz branše... Mnogima je u nekom tranutku bio potreban naš materijal, fotografije, podaci. Zato je urađena digitalizacija Bitef festivala, a sada je u toku i arhiva Bitef teatra", kazao je Latinović.
Prema njegovim rečima, sada će svima biti dostupna istorija teatra, ali i "jedno svedočanstvo vremena pomoću kojeg mogu uporediti ono što se igralo na sceni sa onim što se u tom trenutku živelo".
Inicijatori i autori projekta su Adam Sofrenović i Vesna Bogunović koja je podsetila da je Bitef kroz istoriju otvorio vrata brojnim umetnicima i jednoj nezavisnoj sceni, a kroz dostupan materijal, isečke iz predstava, plakate, svi oni postali su deo izložbe i tog projekta.
Sadržaj i plan portala Teatra koncipirani su tako da se posetilac, sa svojim početnim upitima, lako kreće kroz različite segmente koji su pokriveni reprezentativnim materijalima.
Centralni i najveći deo zauzima pregled produkcija i koprodukcija po godini u kojoj su imale premijerno izvođenje.
Direktor Univerzitetske biblioteke Aleksandar Jerkov smatra da je saradnja jedne "stare i vremešne biblioteke i jednog dinamičnog i novog teatra koji menja svet" plodonosna jer, s jedne strane, zapamćeno i doživljeno predstavlja drugima i, s druge, pokazuje kako se danas kroz digitalizaciju pamti i koliko ona znači za opstanak kulturne civilizacije.
"Mi smo mislili da su jedna stara dama i dinamični mladoženja odličan par i nadamo se da će i publika to preproznati i kroz njih videti hroniku jednog vremena i trideset godina rada i trajanja", kazao je Jerkov zaključivši da su biblioteke "mesto trajanja i susreta, mesto koje obezbeđuje trajanje pamćenja kulture".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

''I dalje u zaveri (sa pozorišnim duhom)''; Predstavljen "Digitalni Bitef teatar"

Izvor: B92, 21.Feb.2020

Bitef teatar i Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' predstavili su zajednički projekat - portal ''Digitalni Bitef teatar'' na kome se nalazi tridesetogodišnja istorija ovog najmlađeg gradskog pozorišta koje je osnovala Mira Trailović...U prostoru biblioteke, do 11. marta, posetioci će...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.