Predstavljen Crni glas za belu hartiju

Izvor: RTS, 21.Feb.2018, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen "Crni glas za belu hartiju"

Sedam radio-drama o srpskim piscima pod nazivom "Crni glas za belu hartiju" Vuleta Žurića u izdanju RTS Izdavaštva, predstavljena je na Međunarodni dan maternjeg jezika u Galeriji RTS-a.
U razgovoru o Žurićevim dramatizacijama o srpskim književnicima koje su emitovane na Radio Beogradu 2 od 2007. godine i koje su sada sabrane u knjigu, kao i o Žurićevom doprinosu srpskoj kulturi, govorili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su njegovi prijatelji i poštovaoci dela – istoričar Predrag J. Marković, novinar i urednik u RTS-u Gorislav Papić, odgovorni urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić i sam autor.

Iz Žurićevih priča o ličnostima srpske književnosti kojima je dao novu, dodatnu svežinu, saznajemo više o životu, stvaralaštvu i radu sledećih ličnosti: Bori Stankoviću, Milanu Rakiću, Milutinu Uskokoviću, Emanuilu Jankoviću, Brani Cvetkoviću, Svetozaru Ćoroviću i Branku Ćopiću.
"Svih sedam pisaca o kojima govori ovih sedam radio-drama bili su istinski junaci vremena koja im nikako nisu bila naklonjena, a uprkos kojima su stvorili dela koja ih čine besmrtnim", kaže Vule Žurić i dodaje da smo "Emanuila Jankovića i Branu Cvetkovića skoro  sasvim zaboravili, Uskokovića i Ćorovića nismo nikada suštinski pročitali, dok Rakić, Stanković i Ćopić traže svežija i smelija tumačenja".
"Bilo bi lepo kada bi im ovo moje dijaloško čeprkanje po bibliografijama obezbedilo nekolicinu novih čitalaca. Baveći se malim radostima i velikim nevoljama sedmorice srpskih pisaca, ja sam se susreo sa veličinom modernosti njihove umetnosti i bedom sveta koji ih je uglavnom prezirao", napominje Žurić. 
Autor nas kroz različite situacije, scene i događaje sa sivim eminencijama naše pisane reči ne samo vraća u davna vremena, već nas emotivno angažuje sa glavnim junacima. Lepim rečima, maštovitim dijalogom i zanimljivom radnjom vraća nas kulturi govora, lepoti našeg jezika i tera nas da još jednom pročitamo dela pomenutih stvaralaca.
Pored pomenutih velikana i glavnih aktera, priča Vule Žurić u zajednički kontekst događaja uvlači i brojne druge ličnosti, takođe velikane srpske kulture, mahom književnike, pesnike, novinare, reditelje poput Ive Andrića, Milana Ogrizovića, Stanislava Krakova, Stevana Sremca, Skendera Kulenovića, Zije Dizdarevića i brojnih drugih koji njegovom zaslugom vaskrsavaju i postaju ponovo deo šire balkanske scene i kolektivnog znanja. Pisci su iz naših čitanki, postaju ljudi od krvi i mesa, sa svojim tugama i radostima...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.