Predstavljanje knjige pesnika Đorđa Sladoja u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2020, 09:16

Predstavljanje knjige pesnika Đorđa Sladoja u Somboru

Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki“ u utorak 23. juna organizuje predstavljanje knjige Zanatski dom (Pravoslavna reč,2019) u 18 sati pesnika Đorđa Sladoja.

"Sladojeva poezija još čuva starinsku ambiciju da nas kao narod drži na okupu. Bez obzira na njenu načelnu rezignaciju, bez obzira na notu cinizma koja se provlači gotovo svim njenim rukavcima, ona sa mnogo plemenite energije pokušava da ostane u blizini onoga što nas kao narod konstituiše. Njegova arhaizovana i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << patinirana lirika poseduje strahovitu aktuelnost – uz njenu pomoć, njenim duhovnim i verbalnim finesama, lakše se suprotstavljamo onome što nas siromaši i razdvaja. To je, u stvari, taj dragoceni strateški aspekt njegove lirike, ono što nam još može pomoći da se konstituišemo kao ozbiljna i odgovorna zajednica čitalaca i slušalaca. Kao ozbiljna nacija. Najprostije rečeno: dok čitamo i slušamo ove stihove jasno nam je da tu negde i mi pripadamo, da je to i naš dom."

Želidrag Nikčević

U programu učestvuju: Branislav Zubović, pesnik, Đorđe Nešić, pesnik iĐorđo Sladoje, pesnik.

Domaćin večeri: Nataša Turkić, direkotrica GBKB

Program će biti održan uz poštovanje svih propisanih preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

Sladoje rođen je 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu. Živi u Novom Sadu, i radi kao urednik u Kulturnom centru Novog Sada.

Objavio je knjige pesama:

Dnevnik nesanice (1976), Veliki post (1984), Svakodnevni utornik (1989), Trepetnik (1992),

Plač Svetog Save (1995), Petozarni mučenici (1998), Daleko je Hilandar (2000), Ogledalce srpsko (2003,2018), Mala Vaskrsenja (2006), Manastirski baštovan (2008, 2009) Zlatne olupine (2012), Silazak u samoću (20015), Pevač u magli (2017), knjige izabranih pesama:

Dani lijevljani (1996), Čuvarkuća (1999), Duša sa sedam kora (2003), Pogled u avliju (2006), Gorska služba (2010), Zemlja i reči (2011) i Odlaganje odlaska (2019). Priredio je Najlepše pesme Rajka Petrova Noga (2002).

Za svoj pesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada: Zmajevu nagradu, Dučićevu nagradu, Disovu nagradu, Žičku hrisovulju, nagradu „Branko Ćopić”, „Laza Kostić”, „Jelena Balšić”, „Risto Ratković”, „Skender Kulenović”, „Duško Trifunović”, „Matijević”, „Šantićevu nagradu”, „Petrovdanski vijenac”, „Kruna Despota Stefana Lazarevića”, „Kočićevo pero”, „Kondir Kosovske devojke”, „Pečat Varoši sremskokarlovačke”, BIGZ-ovu nagradu, „Pjesnik – svjedok vremena”, nagradu lista „Mladost”, „Grad pisaca – Herceg Novi”, „Zaplanjski Orfej”, Oktobarsku nagradu Vrbasa, „Odzivi Filipu Višnjiću”, „Veliku bazjašku povelju” u Rumuniji, „Zmaj Ognjen Vuk”, „Marko Miljanov” i „Pesničko uspenje” na 700-godišnjicu manastira Banjska, „Posebnu Vukovu nagradu” za životno delo i „Izviiskru Njegoševu” za živtono delo, a povodom knjige „Zanatski dom”.

O poeziji Đorđa Sladoja pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova. Povodom nagrade „Žička Hrisovulja” Biblioteka „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva organizovala je razgovor o Sladojevoj poeziji i 2008. godine objavila zbornik radova sa toga skupa pod naslovom Đorđo Sladoje, pesnik. Na književnoj manifestaciji „Pjesnička riječ na izvoru Pive” održan je simpozijum kritike o poeziji Đorđa Sladoja, a Kulturni centar u Plužinama i novosadski izdavač „Orfeus” objavili su 2016. godine zbornik radova sa pomenutog simpozijuma kritike o poeziji Đorđa Sladoja pod naslovom Silazak u samoću.

Živi i radi u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.