Predstava Nevidljivi spomenici-priručnik za čitanje grada

Izvor: Blic, 12.Jun.2015, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava "Nevidljivi spomenici-priručnik za čitanje grada"

Predstava "Nevidljivi spomenici-priručnik za čitanje grada" o sećanju na Drugi svetski rat, antifašističku borbu i Holokaust u Beogradu, biće izvedena u sredu, 17. juna, u 19 sati u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ) kao deo pratećeg programa izložbe "Umetnost kao otpor fašizmu".

Predstava je nastala u saradnji sa Bitef teatrom i predstavlja višemesečni istraživački, umetnički i edukativni proces tokom koga su učenici Treće beogradske gimnazije proučavali istoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evrope, Beograda i svojih porodica u Drugom svetskom ratu.

Tekst predstave zasnovan je na ukrštanju ličnih priča, istorijskih dokumenata, pisama, svedočanstava i podataka iz različitih izvora.

Mladi u ovoj predstavi govore u svoje ime, prezentujući publici istorijske činjenice koje su kroz proces naučili, ali i snažne emocije straha, tuge i besa, koje je bavljenje ovom temom u njima izazvalo.

Polazeći od činjenice da su u ratu i žrtve i zločinci – ljudi, ova predstava postavlja pitanja: šta je to što ljude tera da drugim ljudima nanose zlo i kakvu odgovornost podrazumeva sećanje na najmračnije događaje u istoriji čovečanstva? Istorija se ne uči da bi se znala prošlost, već da bi se razumeo savremeni trenutak. Ovo je ujedno i osnovna teza predstave Nevidljivi spomenici, kroz koju grupa mladih ljudi šalje snažnu antiratnu poruku: samo ako se uvek sećamo, nikad se neće ponoviti.

Koncept, režija i dramaturgija: Jelena Bogavac i Milena Bogavac.

Koautori i izvođači: Učenici drugog i trećeg razreda Treće beogradske gimnazije.

Mentori: Miloš Bajlovski i Biljana Bogojević, i Jelena Kručičanin.

Predstava je deo projekta Dvostruki teret koji traje od aprila prošle godine, a u njemu učestvuje pet škola i desetak institucija iz zemalja regiona uključujući i Nemačku. Svaka od škola sarađivala je s institucijama, stručnjacima i umetnicima, a istraživanju teme nacionalsocijalizma i Holokausta pristupili su kroz rad u različitim umetničkim projektima.

Ulaz je slobodan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.