Predićev portret kraljice Natalije na aukciji u Beču

Izvor: Glas javnosti, 12.Apr.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predićev portret kraljice Natalije na aukciji u Beču

BEČ - Portret kraljice Natalije Obrenović srpskog slikara Uroša Predića naći će se danas na aukciji austrijske aukcijske kuće "Doroteum".

Posle izvanredne 2010. godine, sa prometom od preko 143 miliona evra i mnogo važnih rezultata na međunarodnom nivou, palata "Doroteum" inauguriše svoju prolećnu sezonu.

"Doroteum" će narednih dana ponuditi interesantna dela na aukciju, među kojima je i delo Uroša Predića.

U utorak će se prodavati dela 20. veka, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sredu "starih majstora", a poslednja aukcija, u četvrtak posvećena je umetničkim predmetima i dragom kamenju.

"Doroteum", kako se navodi u najavi pred aukciju, predstaviće delo "jednog od najvažnijih predstavnika jugoslovenskog realizma", Uroša Predića.

Delo Predića, koje će se naći pred ljubiteljima umetničkih slika, portret je kraljice Natalije Obrenović za vreme boravka u Parizu. Predić, koji je učenik Kristijana Gripenkerlsa iz Beča, naslikao je kraljicu Nataliju 1890. godine. Haljina kraljice, tepih ispod nje i dekoracija zidova najbolji su dokaz umetničke preciznosti kojom je slikao jedan od kritičara najviše hvaljeni umetnik svog vremena, ističe se u najavi.

Procenjena vrednost ovog dela je prema katalogu od 200.000 do 300.000 evra.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.