Predeo koji zaboravljamo i odeća koju nosimo

Izvor: Studio B, 07.Feb.2015, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predeo koji zaboravljamo i odeća koju nosimo

Izložba dve umetnice, Jagode Mićović i Marije Bogdanović pod naslovom „Duboki predeo-za juče, danas , sutra" otvorena je u galeriji U 10 koja se nalazi kod Devojačkog parka.Na ovaj način galerija čiji program uredjuje grupa mladih umetnika, nastavlja sa

Različitih poetika  i umetničkih karijera, dve umetnice predstavile su se publici galerije U 10 sa zajedničkom izložbom koja, kroz crteže velikih dimenzija  i tekstilne kolaže obuhvata prostore intimnosti i sećanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Dobitnica brojnih nagrada za slikarstvo, doktorant na FLU i autor šest samostalnih izložbi,Jagoda Mićović ponovo je prelistavala stari porodični  album sa fotografijama i iz nejga izdvojila  grupni portret šest muškaraca i žena na fotografiji koja je nastala 1944.

Daljom obradom kroz crtež, ova kompozicija se transformisala do predela, u kome su šume, doline i pejzaži premrežili nabore na haljinama i odelima predaka:"Najzanimljivije mi je bilo da istaknem tu transformaciju predaka u predeo, možda nalik onom iz koga su potekli"kaže umetnica, koja smatra da  tako, zajedno sa gledaocem zalazi u nešto što se može nazvati dubokim predelom.

Marija Bogdanović koju pamtimo po lirskim crtežima cvetova magnolija i pozorišnim projektima u sradanji sa „Plavim pozorištem", ovog puta odlučila je da na poseban način zaviri u sopstvenu svakodnevicu:"Na izložbi se nalazi odeća koju svakodnevno nosim, i koja se vraća u moj ormar, posle galerije.Pokušala sam da izbrišem granicu izmedju privatnog i profesionalnog, umetničkog i ličnog, odeće i eksponata u galeriji.To su moje boje, moj izbor odeće koji je oblikovan u tekstilni kolaž".

Izložba koja obiluje zanimljiv detaljima i zrači crtačkom energijom i  prefinjenim senzibiltetom dve umetnice biće otvorena u galeriji U10 do 21 februara. 

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.