Predavanje o pejzažima Đorđa Krstića u četvrtak u Galeriji fresaka

Izvor: Blic, 11.Mar.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje o pejzažima Đorđa Krstića u četvrtak u Galeriji fresaka

U okviru izložbe "I ovaj kamen zemlje Srbije" ovog četvrtka u Galeriji fresaka, od 18 sati, biće održano predavanje o pezjažima Đorđa Krstića.

Viši kustos Narodnog muzeja Petar Petrović govoriće zainteresovanim posetiocima o putovanjima Đorđa Krstića po Srbiji tokom kojih mu je bilo poručeno da slika značajna istorijska mesta. Biće reči o stilu kojim je Đorđe Krstić slikao, o slikarskim poukama koje je doneo u Srbiju sa Minhenske akademije i ličnim umetničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traganjema.

Autorka izložbe "I ovaj kamen zemlje Srbije", na kojoj je predstavljen odabir pejzaža iz kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, viši kustos Evgenija Blanuša načinila je izbor reprezentativnih ostvarenja koja duže vreme nisu bila izlagana.

Želja autorke je da istakne načine na koji su umetnici od 18. do 20. veka doživljavali zavičaj ili predele kroz koje su putovali. Koje vizure različitih oblasti Srbije su odabirane, u situacijama kada je to bio duboko subjektivni čin ili kada je u pitanju bio pokušaj objektivne prezentacije teritorije države izdvajanjem značajnih istorijskih mesta.

Pored radova Đorđa Krstića, na izložbi se mogu videti radovi Steve Todorović, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Koste Miličevića, crteži Ljube Ivanovića, pejzaži Petra Lubarde, Milana Konjović, Save Šumanovića, Ljubice Cuce Sokić i drugih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.