Predavanje: Kako se postaje Mahatma (Velika duša)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje: "Kako se postaje Mahatma (Velika duša)"

U petak, 5. aprila od 18.30 časova u Salonu kod Porte Udruženje Tačka susretanja priređuje predavanje pod nazivom: "Kako se postaje Mahatma (Velika duša)"; predavač Verica Opačić Sekulić, edukator.

Predavanje na temu života i rada velikog Mohandasa Gandhija, zvanog Mahatma (Velika duša) naslovljeno je "Kako se postaje Mahatma (Velika duša)".

Ono prati razvoj karaktera čoveka koji je uspostavio nenasilnost kao vrednosnu kategoriju koja je imala snagu da donese >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << velike promene u društvenom biću ogromne indijske države. Gandhi je bio veliki mislilac koji se ljudskim bićima obraćao direktno, neposrednim rečima i ličnim primerom. Kako je njegova uloga Velike duše rasla, tako su se njegovo telo, odeća i hrana smanjivali i milioni siromašnih i gladnih su mogli lako da se identifikuju s njim.

Njegov karakter je bio izgrađivan tokom mnogih teških izazova koje je imao u Južnoafričkoj Republici kao advokat obojene kože i kasnije, u svojoj zemlji, kao borac za nezavisnost Indije. Izuzetna snaga njegove duše pokazala se u situacijama kada je ustajao protiv kolonijalizma, rasizma i nasilja, nametnutih od strane velike i moćne engleske imperije. Bio je mnogo puta tučen, ponižavan i životno ugrožen. Proveo je 2338 dana svog života u zatvoru.

Međutim, svaki put je iz tih situacija izlazio sa sve većim dostojanstvom i duhovnom snagom, oslonjen mirno, nenasilno i vrlo odlučno na svoje principe i svoju istinu, zasnovanu na ljudskim pravima i nenasilju. Kada mu je život bio ugrožen, imao je običaj da kaže: "Mogu ubiti moje telo, ali moj pristanak nikada neće imati!"

Njegova ideja satjagrahe („čvrstog istrajavanja, prijanjanja uz snagu istine") razvio je u filozofski sistem, a njegovo delovanje u društvu ga je postavilo na mesto političkog i religioznog vođe koji je inspirisao ljude širom sveta da se bore za ideale jednakosti i bratstva među ljudima.

Među njima su bili i Martin Luter King, Nelson Mendela i Leh Valensa. Ajnšajn je o njemu rekao: „Buduće generacije će jedva moći da poveruju da je takav čovek od krvi i mesa zaista hodao zemljom."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.