Poznat Glavni program Somborskog filmskog festivala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021, 11:51

Poznat Glavni program Somborskog filmskog festivala

Glavni program trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala, od 13. do 16. jula, sadrži pet ostvarenja iz Srbije i Evrope: „Koncentriši se, baba“ Pjera Žalice, „Oaza“ Ivana Ikića, „Mater“ Jure Pavlovića, „Undine“ Kristijana Pecolda i „Znoj“ Magnusa fon Horna, saopštila je direkcija.

Žiri glavne, takmičarske selekcije, čine glumac Petar Strugar, glumica Marija Bergam i filmski producent Filip Feti Dautović, a organizacija festivala je poverena Kulturnom centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << „Laza Kostić” Sombor, gde će se i održavati projekcije ostvarenja.

Selektor festivala Dejan Dabić je istakao da su na programu filmovi sa veoma ozbiljnim i značajnim festivalskim i stručnim referencama, ali i potencijalom da budu zanimljivi i pravim filmofilima.

U fokusu većine filmova je potreba za nalaženjem istinske ljubavi, kao i scenarija sa tematikom ličnih i porodičnih preispitivanja.

Većina filmova su smeštena u savremeni trenutak, ali tu su i naslovi iz bliske prošlosti, bez velikih istorijskih tema, kao da su se autori odlučili da glavni junaci, pre svega, budu obični ljudi, kako navodi selektor.

Radnja tragikomične drame „Koncentriši se, baba“, koja je otvorila Sarajevo Film Festival 2020, odvija se u aprilu 1992. godine uoči rata u SFRJ.

Mnogobrojna porodica koja živi širom bivše Jugoslavije, okuplja se u Sarajevu oko postelje stare majke koja je na samrti.

Ipak, prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara se u sate, a na kraju i u dane.

Onda počinju spletke oko nasledstva, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.

Film "Oaza" prati troje protagonista u instituciji za mlade sa posebnim potrebama, gde nastaje neobičan ljubavni trougao kada se drugarice Marija i Dragana zaljube u povučenog momka Roberta.

"Oaza" je imala premijeru na festivalu u Veneciji 2020. godine, kada je film dobio nagradu “Label Europa Cinemas”, a na nedavnom 49. Festu proglašen je za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu.

U hrvatskom filmu „Mater”, junakinja Jasna nakon godina provedenih u Nemačkoj, vraća se u Hrvatsku kako bi se brinula o majci na samrti.

Kako dani prolaze, Jasna se suočava sa majkom u mreži zameranja i neprestane kritike od kojih je očajnički pokušavala da pobegne.

"Mater" je debitantski celovečernji igrani film autora Jure Pavlovića koji je za kratkometražni film „Piknik“ dobio nagradu Evropske filmske akademije

"Undine" je uveliko poznat film o istoričarki koja radi kao kustoskinja u jednom od muzeja u Berlinu, čiji se svet raspada kada njena stara ljubav Johanes odlazi.

Sasvim slučajno upoznaje Kristofa, ronioca koji radi na podvodnim istraživanjima.

Zaljubljuje se u njega i čini se da novi život za nju tek počinje.

Film je dobio nagradu FIPRESCI na festivalu u Berlinu, a glavna glumica Paula Bir nagrađena nagradom Evropske filmske akademije i nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu.

Ostvarenje „Znoj” o usamljenosti i potrebi za intimnošću u vreme društvenih mreža, imao je premijeru na online filmskom festivalu u Kanu 2020, a prati život influenserke i fitnes instruktorke Silvije Zajec.

Na repertoaru trećeg Somborskog filmskog festivala će se naći 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a ulaz na sve programe je besplatan.

Filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.