Povratak Emila Tabakova

Izvor: Politika, 13.Dec.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak Emila Tabakova

Večerašnjim koncertom iz ciklusa „Ususret jubileju” Beogradska filharmonija počinje odbrojavanje–90 godina od osnivanja

Emil Tabakov, bugarski dirigent i kompozitor, koji je vodio svim srcem Beogradsku filharmoniju pet godina, od 1994. do 1999. u vreme sankcija, kada se u našu prestonicu stizalo kombijem sa aerodroma iz susednih zemalja, ponovo gostuje u Beogradu. Na večerašnjem koncertu u 20 časova u Kolarcu, maestro će sa Beogradskom filharmonijom i slavnim violinistom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sergejom Krilovim izvesti Šostakovičev Prvi koncert za violinu i orkestar i drugu svitu iz baleta „Romeo i Julija”, Sergeja Prokofjeva. Ovaj nastup pripada ciklusu „U susret jubileju” kojim naš najznačajniji orkestar počinje sa odbrojavanjem proslave – devet decenija od osnivanja.

Emil Tabakov (1947) je na bugarskoj akademiji diplomirao dirigovanje i kontrabas, a u dugoj umetničkoj karijeri nastupao je sa brojnim svetskim orkestrima. Danas je direktor Muzičke produkcije Bugarskog radija i veoma je cenjen kao kompozitor. Nastup Tabakova na unapred zakazanom koncertu u Sofiji povodom godišnjice NATO, dva dana nakon početka bombardovanja Srbije 1999, ovde je kako kaže dirigent pogrešno protumačen, pa maestro Tabakov nije u Beogradu gostovao 13 godina. Uvek je isticao da je njemu muzika bila iznad svega i da on ne može biti neprijatelj Srbije.

Na početku razgovora za „Politiku” Tabakov kaže da se sve promenilo nabolje u našem orkestru, oduševljen je mladima, ali i starijima koji su u njegovo vreme položili audiciju i sada ga dočekali zagrljajima i osmehom.

„U Beogradu se osećam odlično. Posebne su to emocije kada se vraćaš tamo gde si radio pet godina, upoznao publiku. Bile su to teške godine, ali smo ipak radili dobre programe, dolazili su odlični muzičari. Pamtim recimo gostovanje Najdžela Kenedija, ali vlast je znala da treba da ima dobar kvalitet u kulturi. Veliki solisti mogu veoma da utiču na orkestar i na publiku. Izvodili smo tada teška dela koja ne može svaki ansambl da donese, na primer Malerove simfonije”, kaže umetnik.

S obzirom na to da je devedesetih godina bio na čelu Sofijske filharmonije i nastupao svuda po svetu, pitamo Tabakova zašto se odlučio da bude šef dirigent baš u našem orkestru?

– Ništa ja tada nisam odlučio. Bio sam pozvan da gostujem u Beogradu na jednom koncertu, i posle sam na večeri upoznao direktora jedne bugarske firme koja je radila u Srbiji, koji je kasnije sponzorisao neke moje nastupe. Te večeri su me i nagovorili da probam da radim sa Beogradskom filharmonijom bar jednu godinu. Tako sam počeo da dolazim mini-busima iz Sofije za Beograd. U to vreme ministarka kulture Nada Popović-Perišić, kao veoma pametna žena i direktorka filharmonije Branka Cvejić su se potrudile da nađu sredstva i tako sam umesto jedne, proveo pet godina u radu sa vašim orkestrom – kaže Emil Tabakov.

O tome šta se trenutno događa u njegovom profesionalnom životu, Tabakov kaže:

– Sada sam na čelu Simfonijskog orkestra Radio Bugarske i direktor sam Muzičke produkcije Bugarskog nacionalnog radija, koji ima šest ansambala. Sa Simfonijskim orkestrom snimiću na primer sve simfonije Šostakoviča. Do sada sam izvodio ili snimio sve Malerove, Bruknerove, Skrjabinove, Betovenove, Bramsove simfonije i to je dobro i za orkestar i za publiku. Pre tri nedelje sam se vratio sa gostovanja po Japanu, u narednoj godini ću nastupati širom sveta: u Koreji, Izraelu, Turskoj, Makedoniji, Rusiji. Gostujem gde god me pozovu.

B. Lijeskić

objavljeno: 14.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.