Balkanski špijun premijerno u Narodnom pozorištu

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Balkanski špijun" premijerno u Narodnom pozorištu

U sezonu velikog jubileja, 150 godina postojanja, nacionalni teatar u ponedeljak uveče je zakoračio premijerom "Balkanskog špijuna", u rediteljskom čitanju Tatjane Mandić Rigonat, koje su na sceni "Raša Plaović" pratili aplauzi, smeh, suze, ali i gorak ukus stvarnosti u kojoj su ponovo oziveli likovi Dušana Kovačevića, sa kojima smo se prvi put sreli pre tri i po decenije.

U ovom novom rediteljsko-dramaturškom tumačenju Ilija Čvorović, nije Golootočanin, niti staljinista, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on je naš komšija, koji redovno plaća račune i voli svoju zemlju, a kome mediji u uvo milozvučno sipaju teorije zavere. "Otrovan" tom iskrivljenom slikom sveta sa ekrana, kreće u borbu protiv svih izdajnika otelotvorenih u svom podstanaru, povratniku iz Pariza.

Njegovu nijansiranu transformaciju od žrtve do dželata, sočno i uverljivo igra je Ljubomir Bandović, a ubedljivo, potresno i duhovito, Nela Mihailović, kao Ilijina žena Danica, napravila je odu običnoj ženi koja se bori za opstanak svoje porodice. Za razliku od praizvedbe, pre 35 godina u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kada je Ilijin pomoćnik u isterivanju pravde bio brat Đura, sada je to sestra bliznanja, koja u izvođenju Dušanke Stojanović Glid, ženski surovo isledištvo nad podstavarom dovodi do apsurda.

Podstanar je u ovom čitanju "Špijuna", pesnik koji je emigrirao devedesetih, a u zemlju se vratio kao modni kreator. Milutin Milošević, koji ga igra, govori i stihove (pesnika Marka Tomaša) u sceni kada se zbližava sa Ilijinom i Danicinom ćerkom, u tumačenju Katarine Marković, koja prolazi kroz ličnu dramu shvativši da joj roditelji gube razum, pišu Novosti.

Razum im muti glas sa radija (autentični izvodi iz novinskih, televizijskih i radijskih izveštaja), uz šlagere večne mladosti ("Beograde", "Bila sam u Pragu i Londonu", "Devojko mala"...), koje na sceni sugestivno, uz orkestar koji svira uživo, izvodi Vanja Milačić. Autor muzike je Irena Popović Dragović, scenografsko rešenje potisao je Branko Hojnik, a kostime Ivana Vasić.

Pred publikom su i Ilijin video zapisi podstavarevog kretanja, a ovaj materijal režirao je Balša Đogo.

Sinoćnu premijeru ansambl Narodnog pozorišta posvetio je nedavno preminulom bardu ove kuće Predragu Ejdusu, u čiju slavu se prolomio gromoglasan pljesak.

U publici je bio pisac Dušan Kovačević, ali i Branka Petrić koja je igrala u "Špijunu" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U prepunoj sali premijeru su pratili reditelji Dejan Mijač, Branislav Mićunović, Nebojša Bradić, profesor Ratko Bozović, filmski reditelj Srđan Dragojević...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi život Ilije Čvorovića na pozorišnim daskama VIDEO

Izvor: B92, 02.Okt.2018

Premijera dugo očekivane predstave "Balkanski špijun", po tekstu Dušana Kovačevića, održana je sinoć na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu...I trideset pet godina od prve premijere "Balkanskog špijuna", publika je, po završetku predstave, uzvicima i ovacijama nekoliko puta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.