Potraga za Monalizom

Izvor: RTS, 13.Maj.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za Monalizom

Naučnici otpočeli prekopavanje tla na teritoriji manastira Sveta Ursula u Firenci, u potrazi za telom Lize Gerardini del Đokondo. Posle rekonstrukcije lika poznate Firentinke, znaće se da li je ona, kao što se verovalo, bila model za Da Vinčijevu "Monalizu".

Italijanski naučnici počeli su da prekopavaju tlo na teritoriji bivšeg ženskog manastira svete Ursule u Firenci, u nadi da će pronaći grob Lize Gerardini del Đokondo, za koju se smatra da je pozirala Leonardu da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vinčiju za njegov čuveni portret "Monaliza".

U iskopavanjima, koji bi mogli potrajati i do mesec dana, učestvuje ukupno osam ljudi.

Naučnici su iz dokumenata koji su nedavno otkriveni, a koje su sastavile monahinje Svete Ursule, saznali da Liza Gerardini, koja je umrla 1542. godine, može biti sahranjena upravo u tom manastiru.

Stručnjaci nameravaju da, ukoliko pronađu kosti Lize Gerardini, rekonstruišu njen lik i tako, konačno, utvrde da li je ona bila model za Da Vinčijevu "Monalizu".

Pojedini istraživači smatraju da Da Vinčiju nije pozirala Firentinka Liza Gerardini, već ćerka milanskog vojvode, Bjanka Sforca.

Istoričar umetnosti Silvano Vinčeti smatra, čak, da je Da Vinčijevo remek-delo portret muškarca, a ne žene, i to pomoćnika slikara, Đana Đakoma Kaprotija, koji je sa Da Vinčijem u ateljeu radio od 1490. do 1510. godine.

Portret "Monaliza" čuva se u Muzeju "Luvr" u Parizu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađen grob Mona Lize?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2011

FIRENCA -..Italijanski istraživači veruju da su otkrili mesto na kojem počiva dama sa čuvene slike Leonarda da Vinčija...Prema pisanju londonskog "Telegrafa", stručnjaci su, nakon dvonedeljnog istraživanja uz pomoć georadara i starih mapa i dokumenata, pronašli kriptu u jednom napuštenom manastiru...Potragu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

ITALIJANI TVRDE DA SU PRONAŠLI GROB MONA LIZE

Izvor: Kurir, 13.Maj.2011

FIRENCA - Italijanski istraživači veruju da su otkrili mesto na kojem počiva dama sa čuvene slike Leonarda da Vinčija. Prema pisanju londonskog Telegrafa, stručnjaci su, nakon dvonedeljnog istraživanja uz pomoć georadara i starih mapa i dokumenata..FIRENCA - Italijanski istraživači veruju da...

Nastavak na Kurir...

Vinčeti: Pronašli smo grob Mona Lize

Izvor: Politika, 13.Maj.2011

Firenca– Italijanski istraživači veruju da su otkrili mesto na kojem počiva dama sa čuvene slike Leonarda da Vinčija.Kripta je pronađena u podu manastira Santa Orsola u Firenci nakon što je sa njega uklonjen betonski sloj koji je pokrivao stari pod od cigala...–Pronašli smo ne jednu, već...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.