Posthumno priznanje za Miroslava Josića Višnjića

Izvor: Studio B, 26.Nov.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posthumno priznanje za Miroslava Josića Višnjića

Nagrada „Svetozar Ćorović" za roman „Đurdevdan i ostali dani" koja je posthumno dodeljena piscu Miroslavu Josiću Višnjiću, uručena je na svečanosti u Udruženju književnika Srbije članovima njegove porodice-supruzi Mirjani i deci.

U prisustvu velikog broja prijatelja, kolega i poštovaoca Višnjićevog dela izdavači, urednici i kulturni poslanici izneli su, dirljivo intonirane uspomene na rad i društveni angažman ovog autora kao i na njegov karakter i ljudske osobine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
„Za Crnjanskog, kao i za Miroslava Josića Višnjića važi da su sanjali svoje reči, a budni ih samo zapisivali" istakao je književnik i izdavač Simon Simonović, koji je prijateljevao sa Josićem Višnjićem od 1968 godine."Kritičari su njegova dela rado čitali, voleli i isticali" dodao je Simonović koji je izneo uspomene na višedecenijsko prijateljstvo.

"Josić Višnjić čitavog života trpeo je okolnosti, čak i veoma teške društvene pritiske a da se nije žalio,već je istrajao kao oličenje književnih kvaliteta, urednik, izdavač i pre svega pisac"Nije čudo da se u njegovoj poslednjoj knjizi pominje njegovo rodno mesto Stapari, mesto iz koga je došao u Beograd, a u koje se barem simbolično ovom poslednjom knjigom vratio" naveo je Simonović i zaključio:"Kao što možemo razumeti,ima seoba, ali ima i smrti, ma koliko se protiv nje bunio Miloš Crnjanski."

Kroz debate, koje su stavovi Miroslava Josića Višnjića izazivali medju kolegama i prijateljima , inspirisao i ohrabrivao druge da krenu putem originalnih i autentičnih misli, čak i onda kada nijedan detalj iz stvarnosti nije nagoveštavao takvu potrebu.

Jagoš Đuretić,izdavač i pisac podsetio je prisutne na karijeru Miroslava Josića Višnjića ispunjenu zanimljivim dogadjajima i poručio da će ovaj pisac nedostajati Beogradu i njegovom književnom životu, baš kao Jakov Grobarov i nekoliko drugih javnih, gradskih ličnosti.

Književnik, izdavač i urednik Gojko Tešić osvrnuo se na društvenu i porodičnu sudbinu poručivši da je "Josić Višnjić bio jedan i jedinstven, neuporediv sa bilo kim,ličnost specifičnog moralnog integriteta, vertikala medju književnicima na sceni, čovek koji se mučio i patio ali se nikada nije požalio u javnosti već je najvažniju podršku pronalazio u porodici."

" Knjigu pripovedaka "Đurđevdan i drugi datumi" s jedne strane odlikuje sadržinska usmerenost na složenu i protivrečnu stvarnost našeg vremena i na one njegove značajne socijalne i političke situacije koje su imale neposrednog odjeka na život izabranih književnih junaka, a s druge strane, na dubok doživljaj važnih događaja iz njihovog nemirnog, emotivnog, intimnog i porodičnog života" istakao je prof. Jovan Delić i skrenuo pažnju na opus Josića Višnjića, dobitnika Ninove i Andrićeve nagrade.

"On je napisao tokom karijere deset romana, sedamnaest knjiga pripovedaka, što prema nekoj statistici, u čemu je Josić Višnjić bio bez premca, znači da je on napisao 124 pripovetke, što je impozantan podatak".

"Priča je mala kutija duše u kojoj se najbolje prepoznaje majstor pripovedanja.Ipak, Josić Višnjić se poput Vuka Karadžića žalio da je"teško priče pisati" jer valja odabrati svaku reč."

"Rodno mesto priče je druša, a u ovoj duši pisca su se nataložile sve godine i decenije obeležavanja krsne slave Đurđevdana, sećanje na rodnu kuću i detinjstvo, uspomene na prijatelje koji su još živi kao i one koji se više nikad neće vratiti. Đurđevdan od svog univerzalnog statusa slave koju obeležavaju mnogi, na raznim jezicima i u raznim krajevima, slave koja je omiljena, prolećna, sudbinska,u knjizi Josića Višnjića postaje i metafora za ono najličnije,za sopstveni život i najdublje uvide u njegove tokove iIi smisao" poručio je prof. Jovan Delić.

Miroslav Josić Višnjić rođen je 15. decembra 1946. u Staparu kod Sombora. Apsolvirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti .Dugi niz godina je honorarno radio kao lektor, korektor i tehnički urednik u raznim izdavačkim kućama, listovima i časopisima. Bio je sekretar lista "Student" urednik časopisa "Relations". Pokrenuo je biblioteku "Novi albatros".

Prvi je započeo sa privatnim objavljivanjem knjiga (posle S. Mašića) u Književnoj fabrici " MJV i deca".

Prevođen je na nekoliko jezika. O Višnjićevom delu objavljeno je dosta radova u kojima je okarakterisano kao realističko i lirsko, ležernog, odnegovanog stila.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.