Poslednji pesnik sovjetske epohe

Izvor: Politika, 15.Maj.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji pesnik sovjetske epohe

U Kinoteci večeras film o tragično preminulom pesniku Borisu Rižiju čija se poezija „čita u krevetu, do četiri ujutru, grcajući u suzama”

Na samom kraju 20. veka vrtoglavo ka uspehu ustremila se karijera mladog ruskog pesnika Borisa Rižija. Kao 26-godišnjak ovaj mladi čovek mogao se pohvaliti diplomom rudarskog inženjera, sa dvadesetak naučnih radova, titulom bokserskog prvaka, i 1. 400 sročenih pesama! Smeškala mu se i internacionalna slava, a onda odjednom – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strašna vest. Mladi pesnik izvršio je samoubistvo, i nađen je obešen na balkonu roditeljske kuće...

Deset godina prošlo je od tog nemilog događaja, a naš grad danas priređuje sećanje na poetu Borisa Rižija (1974–2001). U organizaciji Fonda „Princeza Olivera”, od 20 časova u Kinoteci biće predstavljena zbirka njegovih stihova „U Rusiji se rastaje zauvek”, i prikazan film „Boris Rižij” holandske rediteljke Alione van der Horst.

Biće to prvi put da se Rižijeva knjiga pojavi na srpskom jeziku. Profesor Miodrag Sibinović uvrstio je nekoliko Rižijevih pesama u Antologiju ruske lirike 2007. godine, a prevodilac Svetislav Travica sada je za prvo srpsko izdanje sačinio izbor iz šest pesnikovih zbirki, objavljenih što za života, što posthumno.

– U Rižijevoj poeziji naći ćete osamljenost i strepnju, više sumnje nego vere, više tame nego svetlosti, jedan zamišljeni dijalog sa čitaocem o zastrašujućoj stvarnosti koja pesnika okružuje, ali i tihi monolog o sopstvenim nemirima i nedoumicama – kaže za naš list prevodilac Svetislav Travica.

A ružna Rižijeva stvarnost bila je stvarnost perestrojke. Razmeđe dva sistema, raspad socijalizma, doba previranja, cvetajućeg kriminala, huliganstva, bede i korupcije. U tako ogoljenoj, sivoj svakodnevici, ruska duša tražila je izlaz.

– Nalik drugim pesnicima, i on je pevao o mladosti i rastanku, oblacima i nebesima, ali nije zatvarao oči na patnju i bol ljudi iz okruženja. Videvši mutne radnje i sirotinju svog Jekaterinburga morao je da stane na stranu ugnjetavanih, da ih bar glasom svoje pobune zaštiti. A kada neko uzme na sebe takav teret, on ne može da izdrži dugo. Rižij se slomio pod njim, kaže naš prevodilac.

Iako je sam bio iz akademske porodice, i nije loše živeo, među pesnikovim prijateljima i komšijama bilo je huligana, telohranitelja, mračnih i sumnjivih tipova koje je izvanredno opisao u svojoj poeziji. Da li se on opirao njihovom uticaju? Pa, kako je jednom priznao:„Mene su tukli, tukao sam i ja”.

– Zbog perioda perestrojke, Rižij u poeziji žali za prošlim vremenima. Njegov stih viče „Kako smo lepo mi loše živeli”. Generacije su se prepoznale u tim rečima „poslednjeg pesnika sovjetske epohe”, a jedna mlada ruska čitateljka je rekla da poezija Borisa Rižija treba da se čita u krevetu, do četiri ujutru, grcajući u suzama – kaže Travica.

Četu poklonika Rižij je osvojio preko noći. Napisao je zbirke: Ljubav; I sve takvo; Na hladnom vetru; Stihovi; Opravdanje života; Tip pesme. Na književnom festivalu u Roterdamu napravio je bum, kada je tiraž njegove zbirke planuo za samo 15 dana. Rediteljka Aliona van der Horst zainteresovala se za taj fenomen, potražila ga, ali već je bilo prekasno. Snimila je dokumentarni film zamolivši da o njemu govore kolege, prijatelji i porodica.

– U Roterdamu je izazvao veliku pažnju, što zbog stihova, što zbog ponašanja, galame i pijenja alkohola. Probao je sve, ali najvažnije – ostavio nam je vanvremenske stihove. Bez krivice kriv, „poslednji heroj” i „poeta gusar”, bio je vesnik nove simbolike i poetskih značenja. I kao što je Visockom zakazalo srce, Rižiju je tada zakazala duša – kaže Svetislav Travica.

Danas, posvećuju mu izložbe i prevode knjige. U Jekaterinburgu svake godine priređuju festival u njegovu čast. Jedan sveštenik iz organizacionog odbora festivala izjavio je da na taj način pokazuju ljubav koju od njih nije dobio dok je bio živ... Prošle godine u moskovskom teatru Fomenko izvedena je bluz opera „Rižij” u režiji Jurija Buturina. Pesnikova majka na premijeri nije rekla ništa o komadu. Njene jedine reči bile su: „Moj Boris je bio divan čovek i nežan sin”.

Mirjana Sretenović

-----------------------------------------------------------

Rižiju, s poštovanjem i ljubavlju

Pored Svetislava Travice, o pesniku će u Kinoteci govoriti pisac i filmski kritičar Vladimir Kolarić, i izdavač Olivera Šaranović. Stihove kazuje glumac Miloš Vlalukin. Gosti su Aliona van der Horst, rediteljka, i Irina Knjazeva, pesnikova udovica, sa kojom ima sina.

objavljeno: 16.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.