Poslednja prilika za primedbe

Izvor: Politika, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja prilika za primedbe

Završna rasprava o nacrtu Zakona o kulturi održana je juče u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu. Raspravi su prisustvovali ministar kulture Vojislav Brajović sa saradnicima koji su pisali nacrt, kao i predstavnici kulturne javnosti koji su imali još jednu priliku da iznesu sve primedbe na nacrt zakona.

Ministar Brajović, državna sekretarka Ivana Stefanović i sekretar Ministarstva kulture Novica Antić još jednom su ukratko predstavili nacrt, a onda su odgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na pitanja predstavnika institucija kulture i umetničkih udruženja.

– Kao najvažnije stavke u nacrtu Zakona o kulturi izdvajam da smo predvideli osnivanje Nacionalnog saveta za kulturu, insistirali smo na tome da se direktori kulturnih ustanova biraju na konkursima i da se na ovaj način odobravaju projekti, istakao je ministar Vojislav Brajović.

Novica Antić je kazao da je radna komisija već pregledala deo pristiglih primedbi i da će neke od njih sigurno ući u finalnu verziju zakona, kao na primer primedba da Nacionalni savet za kulturu treba da formira Skupština Srbije, a ne vlada. Međutim, nove zamerke su se mogle uputiti i juče. Milivoje Mlađenović, upravnik Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, spomenuo je zakonsku odredbu u kojoj stoji da autonomne pokrajine mogu donositi programe kulture. Mlađenović je rekao da je ova odredba nedorečena, dok je Novica Antić rekao da se u slučaju autonomnih pokrajina može naći druga formulacija, ali kada je reč o opštinama i gradovima "u zakonu ne sme pisati da one moraju donositi programe jer mnoge jedinice lokalne samouprave nemaju kadrove za tako nešto".

Dragiša Drobnjak, sekretar Saveza slepih Srbije, predložio je da se u zakon unese odredba o pravu osoba sa invaliditetom na pristup kulturnim ustanovama. Prisutni predstavnici Ministarstva kulture odmah su se složili sa primedbom i obećali da će licima sa invaliditetom biti i finansijski i fizički olakšan pristup kulturnim dobrima.

Na raspravi je bilo reči i o tome da treba ukinuti porez na donacije kulturnim institucijama. Jedan od predloga je bio da se pojedinim kategorijama umetnika (igrači) obezbedi beneficirani radni staž, dok je Ministarstvu upućena i primedba da se u nacrtu nedovoljno ističe značaj kulturnog diversiteta, odnosno kulturne raznolikosti.

Grupa za izradu Zakona o kulturi uvrstiće i zaključke sa jučerašnje rasprave u materijal za izmene i dopune nacrta zakona. Novi zakon o kulturi donosi se posle 15 godina. Biće to krovni zakon za mnoge druge zakonske akte koji tek treba da se donesu za posebne oblasti kulture. Kako je istakao Novica Antić, što pre treba doneti zakone o izdavaštvu i amaterizmu, dok Zakon o bibliotekarstvu treba preraditi ili doneti nov.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.