Izvor: Arte, 05.Sep.2018, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja decenija Save Šumanovića

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac u utorak, 11. septembar u 18h realizovaće se projekcija dokumentarno igranog filma „Slikar i beračica grožđa“, reditelja Nikole Lorencina, uz promociju knjige "Pisma iz Šida", autorke Marije Demšar.

O filmu i knjizi će govoriti Vesne Burojević, direktorka Galerije "Sava Šumanović”.

O filmu:

Jedna devojka, deportovana iz Slovenije početkom rata 1941. godine, dospeće u Šid, u dom slikara Save >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Šumanovića. O svojim danima u slikarevoj kući vodiće beleške - biće svedok hapšenja i mučkog ubistva Save Šumanovića, 1942. godine. Zapisi devojke Marije Demšar, iz Zabrežnika u Sloveniji, potakli su autore da snime film o Slikaru i beračici grožđa!

Zapisi devojke Marije Demšar, iz Zabrežnika u Sloveniji, potakli su autore da snime film o Slikaru i beračici grožđa!

O slikaru Savi Šumanoviću, njegovom životu, radu, trenucima intime i smernog življenja u rodnome Šidu, u prvim ratnim godinama (do slikarevog utamničenja, 28. avgusta, i njegove smrti na stratištu u Mitrovici, noću 29. avgusta 1942.) saznajemo nepoznate činjenice. Sledimo, iz dana u dan, životni interieur, intimu svakodnevnih događanja i neprimetnih pojedinosti koje su ispunjavale sate i poslednje otkucaje slikarevog života. Bilo je to u vremenu boravka devojke Marije Demšar (kasnije udate Stanonik) u domu Šumanovićevih, od septembra 1941. godine, pa do kraja rata, 1945! Marija je ona bila svedok i, često, saučesnik u Savinom životu!

U ulogama:

Devojka Marija, deportovana iz Slovenije - Ljiljna Dupalo

Sava Šumanović - Igor Đurik

Persida, Savina mati - Marija Čikarić

Narator - Jovan Pavliček

Glas Majke - Ružica Lukić

Glas Marije - Marija Stokić

Glas Save Šumanovića - Dragan Vučelić

Ton-majstor u studiju Radio Beograda: Goran Ivković

Snimatelj zvuka: Petar Stojčić

Pomoćnik reditelja: Cvetin Aničić

Direktor fotografije: Ljubomir Avramović

Montažer slike i zvuka: Dragan Ćirjaković

Producenti:

Dragan Kovačević, 'Salamander film', Beograd,

Lazar Lalić, 'Arhitel produkcija', Beograd.

Vesna Burojević, Galerija slika Sava Šumanović

Scenarista i reditelj: Nikola Lorencin

O knjizi:

“Pisma iz Šida” (Galerija slika “Sava Šumanović”, Šid 2014) Marije Demšar (1910-1989), neposrednog svedoka života porodice Šumanović za vreme Drugog svetskog rata.

Ovo raritetno izdanje sačinjeno je od 10 pisama, 17 dopisnica i jedne razglednice (čestitke), napisane rukom Marije Demšar, prognanice iz Slovenije (Zabrežje, opština Žiri), koja je igrom slučaja provela kao pomoćnica u kući porodice akademskog slikara Save Šumanovića u Šidu, od 20. septembra 1941. do 10. avgusta 1945. godine.

 Priča o devojci iz Slovenije, pismima, umetniku i ratnim godinama u Šidu, inspirisala je režisera Nikolu Lorencinija. Umetničko-dokumentarni film “Slikar i beračica grožđa”(2014) snimljen je na osnovu sećanja Marije Demšar koje je ispričala svojoj ćerki.

Prevod sa slovenačkog jezika: dr Maja Đukanović

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Poslednja decenija Save Šumanovića, LA

Izvor: SEEcult.org, 05.Sep.2018

Vrsta dogadjaja:  Izložba Centar za kulturu Lazarevac Datum:  Tuesday, September 11, 2018 - 18:00 Link:  http://czklazarevac.rs POSLEDNJA DECENIJA SAVE ŠUMANOVIĆA - gostujuća izložba (30.8.-27.9.2018.) autorka:...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.