Posle 80 godina će konačno biti objavljena muzika nastala u Aušvicu

Izvor: B92, 25.Nov.2023, 15:51

Posle 80 godina će konačno biti objavljena muzika nastala u Aušvicu

Muzika koju su komponovali zatvorenici Aušvica tokom Holokausta konačno će ugledati svetlost dana sledeće nedelje.

Biće predstavljena četiri od preko 200 komada koje je otkrio dirigent i kompozitor Leo Gejer tokom posete tom koncentracionom logoru 2015. godine.

Gejer je posetio bivši nacistički koncentracioni logor nakon što je dobio nalog da komponuje muziku u znak sećanja na Martina Gilberta, britanskog istoričara i stručnjaka za holokaust koji je umro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u februaru ove godine.

Gejer, koji nije Jevrej, otputovao je u Poljsku da bi stekao „osećaj težine“ Gilbertovog dela. Dok je bio tamo, sastao se sa arhivistom u Memorijalnom centru i muzeju Aušvic-Birkenau, koji je spomenuo da imaju ostatke muzičkih ploča koje su svirali orkestri u logoru.

"Umalo da se srušim..."

„Znao sam da u Aušvicu postoje orkestri i o tome smo razgovarali, jer me je kao muzičara to zanimalo“, rekao je Gejer u telefonskom intervjuu za CNN u četvrtak.

"Tek tada je pomenuo rukopise u arhivi. Skoro sam se srušio kada mi je prvi put rekao - nisam mogao da verujem da je tako nešto prošlo skoro nezapaženo skoro 80 ​​godina", dodao je on.

Gejer, koji je doktorirao muziku i kompoziciju na Univerzitetu Oksford, naglasio je da je ono što je sačuvano u Aušvicu „kao rasuta slagalica“. Ali on je odlučan da sastavi ova dela i oživi ih.

Četiri numere koje će biti predstavljene sledeće nedelje biće deo jubilarnog koncerta Constella Music povodom 10. godišnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.