Posle 30 godina - radi bioskop u Somaliji

Izvor: B92, 23.Sep.2021, 21:46

Posle 30 godina - radi bioskop u Somaliji

Građani Somalije imali su priliku da uživaju u prvoj javnoj filmskoj projekciji u poslednjih 30 godina, što, kako ocenjuje BBC, budi nadu u kulturni preporod u toj ratom razorenoj zemlji.

Dva kratka filma somalijskog reditelja Ibrahima CM prikazana su u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Mogadišu, u kojem se nalazilo strogo obezbeđenje pošto je to pozorište ranije bilo meta jednog bombaša samoubice.

Pozorišni reditelj Abdikadir Abdi Jusuf je rekao da je to bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "istorijska noć za narod Somalije".

Gledaoci filmova platili su 10 dolara za gledanje dva filma, a morali su da prođu kroz nekoliko kontrolnih punktova da bi stigli do strogo čuvane "zelene zone", u kojoj se nalaze pozorište, kao i predsednička palata i parlament.

To pozorište su izgradili kineski inženjeri kao poklon kineskog lidera Mao Cedunga 1967. godine. Zatvoreno je 1991. godine na početku građanskog rata i korišćeno je kao baza za vojskovođe koje su se borile oko glavnog grada.

Kada je ponovo otvoreno 2012. godine, zgradu su odmah digli u vazduh militanti al-Šababa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.