Izvor: RTS, 24.Feb.2021, 22:09

Ponovo radi "Geca Kon", nastavlja se 120 godina tradicije

Ponovo radi knjižara "Geca Kon". Zvanični spomenik kulture posle dugog propadanja potpuno je obnovljen. Knjižara je delila sudbinu osnivača, a potom agoniju nekada najveće izdavačke kuće na Balkanu "Prosvete". Sporazum sa "Službenim glasnikom" obezbedio je vraćanje u život najpoznatije knjižare.
Nastavlja se istorija duga 120 godina. Na njen početak sada podsećaju predmeti koji su pripadali osnivaču "Izdavačke knjižarnice", Geci Konu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Bila je stecište najznačajnijih prestoničkih intelektualaca, Nušića, Prodanovića, Slobodana Jovanoviča, Crnjanskog, a knjige koje je objavljivao deo velikih biblioteka. Rat je prekinuo život izdavača i knjižare. Duh, knjige i velike pisce vratila je "Prosveta".
"Pre 40-ak godina, kad sam ja ulazio u književnost u beogradskoj čaršiji je važilo sledeće pravilo: Smatraj da si postao književnik onog dana kada ti priča izađe u 'Politici' i kada ti se knjiga pojavi u izlogu knjižare koja je bila u stvari 'Geca Kon', a i opet je posle izvesnog vremena postala knjižara 'Geca Kon'", navodi Svetislav Basara, književnik i urednik.
Devedesetih, kada je počela dugogodišnja agonija "Prosvete", i knjižara je propadala. Obnova je krenula potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa "Službenim glasnikom" .
"Preuzeli smo odgovornost da je renoviramo, da joj vratimo stari sjaj, da ponovo bude stecište književnika. Ovo je najstarija srpska knjižara, to znamo, ali mi se čini da je u ovom trenutku najveća srpska knjižara", ističe Jelena Trivan, direktorka "Službenog glasnika".
Sada će se na ovim policama, kojima je vraćen autentičan izgled, naći više od 40.000 knjiga. Posebno je zanimljivo da će ih iz najviših redova knjižari uzimati uz pomoć ovih merdevina koje je koristio Geca Kon.
Biće ovo ponovo mesto susreta pisaca i čitalaca, mladih umetnika.
"U tom smislu i u funkciji otvarača za konzerve proglašavam knjižaru otvorenom", kazao je Basara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.