Politikina priznanja najboljoj izložbi i knjizi za mlade

Izvor: RTS, 24.Jan.2020, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politikina priznanja najboljoj izložbi i knjizi za mlade

"Politika" je proslavila 116. rođendan. Najstariji i najuticajniji dnevni list u ovom delu Evrope prvi put se pojavio na beogradskim ulicama 25. januara 1904. godine na četiri strane, po ceni od pet para. Na rođendan su uručene nagrade "Vladislav Ribnikar" za najbolju izložbu i "Politikin zabavnik" za najbolju knjigu za mlade.
Izložba "Slepa vera" slikara Perice Donkova je najbolja u 2019. godini, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oceni žirija "Politikine nagrade". Održana je u Kući legata u Beogradu protekle jeseni.

Prema rečima žirija, "u kontekstu njegovih dela prepoznaje se svest o ugroženosti pojedinca, o egzistencijalnoj teskobi savremenog čoveka, o otuđenju, destrukciji i opštoj nesigurnosti."
"Moji radovi jesu ikone verujućeg u postojanje i trajanje. Iako je intonacija u mom delu iz tamnijeg rakursa, ja ipak verujem u postojanje. Ja sanjam u svojim radovima, generalizujući svoj stav o slepoj veri", ističe Donkov.
"Politikina nagrada" jedno je od naznačajnijih srpskih priznanja za likovnu umetnost.
Sonji Ćirić nagrada za najbolji roman za mladeNagrada za najbolje književno delo namenjeno mladima nosi ime lista koji je već sedam decenija simbol svih naših odrastanja – "Politikinog zabavnika".
Sonja Ćirić je 41. prvi dobitnik, za roman "Neću da mislim na Prag".
"Smatra se da su nagrade jedna od najvećih reklama knjiga za decu, a koliko je to potrebno to svi znamo", kaže Ćirićeva.
U obrazloženju je zapisano da je njen roman "skladna i suptilno nijansirana priča o porodičnim odnosima, odrastanju, prijateljstvima, koja nisu uvek lišena strepnje, surevnjivosti i suparništva".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.