Pogled na stvarnost

Izvor: Politika, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled na stvarnost

Novim filmom Borisa Mitića i Oskarom nagrađenim „Čovekom na žici” Džejmsa Marša, večeras počinje Festival dugometražnih dokumentarnih filmova

Pre samo desetak godina pojava dugometražnih dokumentaraca u Srbiji bila je više stvar ekscesa i autorskog sado-mazohizma, a njihovi autori uglavnom su nailazili na negodovanje sredine. U isto vreme, dugi dokumentarci postajali su značajan deo evropskog bioskopskog repertoara, a o brojnosti i raznovrsnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << festivalske ponude da i ne govorimo – komentariše za „Politiku” pred večerašnji početak Drugog festivala dugometražnog dokumentarnog filma, „Beldoks”, dokumentarista Igor M. Toholj. Toholj je jedan od selektora ove filmske manifestacije koja će se do 13. aprila svakodnevno održavati u bioskopu „Balkan” i dvoranama Doma kulture Studentski grad u Beogradu.

Srećom, potreba za gledanjem dugog metra – a ona u nekim zemljama izvire iz etičkih normi duboko ukorenjenih u vaspitanje kao sastavni deo obrazovno-kulturološke matrice – i u Srbiji je postala sve vidnija i glasnija. Dokaz za to su ne samo postojanje ovakvog festivala (a nije dobio finansijsku podršku ni grada ni republike), već i stasavanje novih generacija srpskih autora koji, baveći se promišljanjem, istraživanjem i predstavljanjem sveta oko sebe, sledeći estetska merila, unutrašnji etički osećaj i filmske kriterijume, stvaraju dramatične hronike privatnih života, narativne sage, vizuelne eseje i introspektivne dnevnike, čak i antropološka ili istoriografska dela koja menjaju naš pogled na stvarnost i utiču na svest.

Jedan od takvih filmova – „Doviđenja, kako ste?” Borisa Mitića („Lepa Dijana”, „Umnik Titanik”), satirična dokumentarna bajka o junaku našeg doba koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta (izbor od 120 najefektnijih srpskih satiričnih aforizama i više od 400 kadrova, snimljenih tokom tri godine na putešestviju po sporednim putevima Srbije), biće prikazan već večeras na svečanom otvaranju FDDF-a u 19.30 sati u „Balkanu”, kao jedan od 11 filmova iz regionalnog takmičarskog programa. Odmah zatim, ali van konkurencije, biće prikazan i ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni film – „Čovek na žici” Džejmsa Marša, izvanredna rekonstrukcija „najvećeg umetničkog zločina veka”, događaja koji se na Menhetnu desio 7. avgusta 1974. godine, kada je Francuz Filip Peti stao na žicu razapetu između dve njujorške „Kule bliznakinje”, na visini od 400 metara...

Sa „Čovekom na žici” najavljuje se i međunarodni takmičarski program od 15 dugometražnih dokumentaraca iz Indije, Amerike, Švajcarske, Kanade, Italije, Nemačke, Australije, Kine, Holandije, Japana, Poljske. O njihovim vrednostima razmišljaće žiri čiji je predsednik legendarni britanski autor Luk Holand, kome beogradski festival priređuje i retrospektivu, a među članovima i švajcarski autor Adrijan Blaser i Miroljub Stojanović. Žiri regionalnog takmičarskog programa već od večeras radi u sastavu Miodrag Milošević (predsednik, Srbija), Jurij Meden (Slovenija) i Marija Perović (Crna Gora) i osim filmova iz Srbije vrednuje i dela iz Bugarske, Italije, Makedonije, Hrvatske i Grčke.

Direktor „Beldoksa” Mladen Vušurović (i jedan od selektora) kao specijalne programe, osim retrospektive filmova Luka Holanda, najavljuje i „Fokus – Južna Amerika” kao filmsku radionicu „Oblačenje – rimejk” u kojoj će učestvovati 10 devojaka, od dvadeset do trideset godina starosti, koje će učestvovati u procesu nastanka video radova.

– Naš program je rezultat opčinjenosti filmom, senzacijom i estetikom filma, katarzom koju nosi, i još mnogo više – ljudskom vrstom. Dokumentarne filmove na našem festivalu možete sa sigurnošću da odgledate sa svojom decom, jer su puni života i otkrivaju svet za koji se samo zavaravamo da više nema tajni – kaže Vušurović, napominjući da su cene ulaznica 150 i 200 dinara.

D. Lakić

----------------------------------------------------------------

Preporuke Makavejeva, Perovića i Mirjane Karanović

Podršku „Beldoksu”, recenzijama pojedinih filmova, pružili su i reditelj Dušan Makavejev, dokumentarista Vladimir Perović i glumica Mirjana Karanović. Makavejev preporuku za gledanje daje filmu „Zver u nama” Iva Šagliola, a nije ravnodušan ni na „Priče iz Jodoka” Andžeja Fidika. Vladimir Perović skreće pažnju na kineski film „Crvena trka” Gana Čaoa (nedavno je otvorio i Solunski festival dokumentarnog filma), a za Mirjanu Karanović pun je izazova film „Muško za volanom” Suzan Mogul.

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.