Poezija u čast poginulih u Velikom ratu

Izvor: Akter, 04.Avg.2014, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poezija u čast poginulih u Velikom ratu

Ambadasori iz 14 zemalja pri UN, čiji su se sunarodnici borili u Prvom svetskom ratu, snimili su stihove o ovom krvavom sukobu koje su napisali njihovi najpoznatiji pesnici

Misija Velike Britanije u UN otvorila je danas izložbu u sedištu svetske organizacije povodom 100-godišnjice početka Velikog rata, ulaska Velike Britanije u rat i njenog predsedavanja Savetom bezbednosti.

Izložbu čine posteri pesnika i njihovih pesama kao i kod koji se može skenirati pomoću >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << smartfona, te čuti ambasadore ondašnjih zaraćenih zemalja kako recituju njihove stihove.

Britanski ambasador Mark Lajl Grant, koji je izdeklamovao pesmu "Dulce Et Decorum Est" Vilfrida Ovena, izjavio je novinarima da je tema izložbe "prevencija i komemoracija konflikta". On je naveo da su sami ambasadori birali pesme koje će recitovati.

Američka ambasadorka Samanta Pauer recitovala je pesmu "I Have a Rendez-vous With Death" Alana Sigera, njen nemački kolega Harald Braun recitovao je pesmu "Grodele" Georga Trakla, a ruski izaslanik Vitali Čurkin, čiji je deda bio artiljerac u Prvom svetskom ratu, pesmu "U napad" Nikolaja Gumiljova.

Među zemljama koje su predstavljene na ovoj izložbi je i Srbija zajeno sa Francuskom, Kanadom, Turskom, Novim Zelandom, Australijom, Belgijom, Austrijom, Južnom Afrikom i Indijom.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

UN: Poezija u čast poginulih u Prvom svetskom ratu

Izvor: Blic, 05.Avg.2014, 02:01

Ambadasori iz 14 zemalja pri Ujedinjeni nacijama, čiji su se sunarodnici borili u Prvom svetskom ratu, snimili su stihove o ovom krvavom sukobu koje su napisali njihovi najpoznatiji pesnici...Misija Velike Britanije u UN otvorila je u ponedeljak izložbu u sedištu svetske organizacije povodom 100-godišnjice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.