Poezija doktorke Šehić

Izvor: RTS, 02.Sep.2017, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poezija doktorke Šehić

Doktorka Radmila Šehić prve književne radove objavila je po završetku Medicinskog fakulteta. Veruje da je baš rad u ambulanti Gradskog zavoda za hitnu pomoć, najisturenijem polju medicine, probudio možda najlepši deo nje. Pretočila ga je u poeziju za decu. Povod za susret sa doktorkom Šehić je zbirka pesama "I dlan im za uzlet dam".
"Kad mi se radi, radim, kakva sve čuda znam, cvetne krunice mijem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vitke borove sadim, pticama kuće gradim i dlan im za uzlet dam", stihovi su i naslovi zbirki! Zajedno tvore strofu prvog pesničkog ostvarenja za decu Radmile Šehić u čijem stvaralaštvu je prepoznatljiva pripadnost Zmajevoj školi. Oda prirodi. Blagost nasuprot strogosti.

"Dlan dajem deci, dajem svakome ko želi da uzleti, da se obnovi duhovno i u bilo kom drugom smislu. To je nova šansa za svakoga, pre svega za one koji osećaju ljubav, osećaju toleranciju i vole prirodu", navodi Radmila Šehić.
Ostvaruje lik deteta u bajkovitim prizorima, doživljenim ili sanjanim. Kroz stihove budi radost, poziva na igru, ali i suptilno ukazuje deci da je život neprekidni ples svetlosti i tame. I ponekad setna pesnikinja čuva optimizam i poziva na hrabrost. Upravo ono što odrasli često zaboravljaju.
"Da vole sve što ih okružuje, da poštuju sve ono što je pre njih stvoreno, a najviše da sve to sačuvaju za buduće generacije. Volite, praštajte i živite", poručuje Šehićeva.
Uživa u susretima sa đacima i sarađuje sa dramsko-recitatorskim sekcijama. Deca rado recituju njene stihove, ali i ilustruju njen poetski svet. Za doktorku Šehić, to je i radost i čast.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.