Podvučeno sećanje

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvučeno sećanje

Aleksandra Estela Bjelica Mladenović nagrađena za izložbu u Sent Etjenu koja predstavlja presek savremene srpske umetnosti

Aleksandri Esteli Bjelici Mladenović, istoričarki umetnosti i kustoskinji Kulturnog centra Beograda, pripala je nagrada Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u prošloj godini. U pitanju je jedna od najznačajnijih izložbi za srpsku savremenu umetnost – „Razotkrivanje/Podvučeno sećanje” koja je otvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u novembru u Muzeju moderne umetnosti u Sent Etjenu u Francuskoj. Izložba je pripremljena na poziv Loranda Heđija, direktora Muzeja u Sent Etjenu, nama poznatog kao umetnički direktor 48. oktobarskog salona.

„Razotkrivanje” predstavlja 18 dela 11 srpskih umetnika u generacijskom rasponu od srednje do starije, koji su tokom proteklih 15 godina svojim intenzivnim prisustvom na ovdašnjoj sceni potvrdili kontinuitet u radu i doslednost pre svega umetničkim standardima bez onog najdirektnijeg angažmana koji se vezuje za društveno političke okolnosti. Ipak,skriveni angažman prisutan je u njihovim delima i stavovima, počev od Jugomuzeja Mrđana Bajića preko Talentovog Muzeja detinjstva do Otaševićevog Šetača.

Uz napomenu da joj je najveći kustoski izazov bio da napravi presek savremene srpske umetnosti, Estela Bjelica objašnjava da je „Razotkrivanje/Podvučeno sećanje” simboličan naziv koji ukazuje da se posle godina izolacije naša umetnost predstavlja izvan granica zemlje u svetlu koji pokazuje medijsku i tematsku raznovrsnost, vitalnost koja je do sada bila viđena samo sporadično, povremenim predstavljanjem pojedinačnih umetnika.

„S druge strane, sećanje kao osnovni motiv koji karakteriše umetničko stvaralaštvo, može biti lično, privatno, javno, kolektivno, svesno, nesvesno, ovde je, pre svega, podsticaj za ideje oko kojih su nastajali neki radovi. To su oni lični, intimni svetovi u delima Anice Vučetić, Marije Dragojlović, Biljane Đurđević, Vere Stevanović. Na izložbi su zastupljeni i radovi Milete Prodanovića, Gabrijela Glida, Zdravka Joksimovića i Aleksandra Rafajlovića. Kustosi muzeja u Sent Etjenu bili su posebno iznenađeni kada su radovi otpakovani, kao da su iz Srbije očekivali isključivo direktno angažovane radove. Posebno interesovanje pokazala je predstavnica gradske skupštine Sent Etjena gospođa Fransoaz Gurbejr, koju sam lično vodila kroz izložbu i koja je pri tom zainteresovano postavljala pitanja u vezi sa svakim radom pojedinačno”, kaže Estela Bjelica.

Izložba savremene srpske umetnosti nalazi se u dobrom društvu, budući da su u Muzeju u Sent Etjenu istovremeno u toku izložbe Entonija Gormlija i Žan-Mišela Alberole. U Sent Etjenu, „Razotkrivanje” će trajati do 25. januara, a onda izložba putuje u Skoplje, Banjaluku i Solun, gde će na Drugom bijenalu savremene umetnosti ova izložba predstavljati našu zemlju koja će biti počasni gost.

M. Đorđević

[objavljeno: 13/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.