Počinje veliki ples

Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje veliki ples

Balet Monte Karla večeras će, u „Sava centru”, otvoriti Šesti beogradski festival igre. – U petak na istoj sceni londonska trupa RandomDance

„Misao u pokretu” – može da počne! Pod ovim sloganom, večeras u „Sava centru” startuje Šesti beogradski festival igre, a otvoriće ga Balet Monte Karla, koji nam prvi put dolazi u goste. Dalji festivalski ritam je: predstave svakog drugog dana, njih ukupno osam do 15. aprila, zatvaranja, takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u „Sava centru”.

Tu je juče održana i konferencija za novinare koju je otvorila Aja Jung, osnivač i umetnički direktor Beogradskog festivala igre. Kraj nje je sedeo koreograf Žan-Kristof Majo, direktor Baleta Monte Karla, a najavljujući gosta i njegovu trupu Aja Jung je rekla: „Treba li maloj kneževini kakva je Monako bolji ambasador od njenog Baleta koji će naša publika prvi put gledati – u komadima ’Pejzaž’ i ’AltroCantoII’?”.

Njihov autor Majo ispričao je kako ih prvi put u Beogradu igraju iste večeri. Za „Pejzaž” je rekao da je nastao nakon smrti njegovog oca Žana Majoa, poznatog francuskog slikara, i nije obojen tugom već željom da se prenese energija umetnika koga više nema. Drugi komad koreograf je radio na muziku svoga brata Bertrana Majoa. Gost se malo osvrnuo i na istoriju umetničke igre u Monte Karlu, dugu čitav vek, a u kojoj posebno mesto ima čuveni Ruski balet za koji kaže da je „majka mnogih velikih kompanija”, pa tako i njihove. Majo je još rekao: „Lepo je raditi sa trupom čiji je osnivač i pokrovitelj princeza Karolina, ali i sa izvanrednim igračima u njoj. Ima ih 45, ukupno 21 nacionalnost i – svi su stranci”.

Inače, prošle nedelje Majo je imao novu premijeru, ali u Operi Monte Karla, kao reditelj Belinijeve „Norme”. Tu informaciju je prokomentarisao: „Radio sam sa dobrim pevačima, volim ja operu, ali... za mene je igra iznad svega”!

Aja Jung je najavila i sledeću predstavu: „Entitet” Vejna MekGregora, u izvođenju njegove londonske trupe RandomDance, u petak, 3. aprila, opet u „Sava centru”. Oni još nisu stigli u Beograd, trenutno igraju u Italiji, a njihov lider je u Japanu, radi za Tokijski balet. „Entitet” najbolje preporučuje podatak da je unapred rasprodat za naredne dve godine. Vejn MekGregor danas važi za jednog od najzanimljivijih koreografa. Relacija mozak-telo, nauka, nove tehnologije, virtuelni svet... sve to deo je njegovog bogatog plesnog „rečnika”. Zanimljiv je i njegov kreativni spektar: radi savremene komade i u londonskom Kraljevskom baletu, koreograf je u filmovima o Hariju Poteru, režira mjuzikle i opere, u milanskoj Skali, na primer. MekGregor je, prosto, u trendu. Njega svi traže.

M. Šehović

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.