Počinje pozorišni festival u Užicu

Izvor: Politika, 09.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje pozorišni festival u Užicu

U konkurenciji za festivalske Ardalione nalaze se pozorišta iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore

Užice – Grad na Đetinji je od večeras, pa u narednih sedam dana, pozorišni centar četiri države regiona. U Užicu se održava 13.jugoslovenski pozorišni festival, na kome učestvuju teatri iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. Po izboru selektora ove smotre Bojana Munjina, u konkurenciji za festivalske Ardalione nalazi se sedam predstava – tri iz Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve iz Zagreba, jedna sarajevska i jedna iz Podgorice. Bivša Jugoslavija u skraćenom izdanju, ili, kako neko reče, bez Vardara i Triglava.

Čast da otvori festival pripala je Kazalištu Kerempuh iz glavnog grada Hrvatske komadom „Metastaze” u postavci Borisa Svrtana. Slede dve predstave u režiji Dejana Mijača: najpre „Barbelo, o psima i deci” po tekstu Biljane Srbljanović i u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta (teatra sa najviše osvojenih Ardaliona na užičkoj pozorišnoj smotri), pa zatim „Nevinost” Ateljea 212. Četvrte festivalske večeri nastupa Kazalište Gavela iz Zagreba, čiji „San Ivanjske noći” postavlja makedonski reditelj Aleksandar Popovski. Potom se publici predstavlja ansambl domaćeg, užičkog Narodnog pozorišta u predstavi „Došljaci”, koju po tekstu Milutina Uskokovića režira Aleksandar Saša Lukač. Dve završne festivalske večeri u znaku su dve postavke režisera Eduarda Milera: najpre Erdmanov „Samoubica” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, pa Brehtova „Malograđanska svadba” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

– Biće ovo, nema sumnje, jedan od zanimljivijih užičkih festivala, sa predstavama koje su u minuloj pozorišnoj sezoni bile najzapaženije u svojim sredinama – najavljuje za „Politiku” direktor ovog festivala Zoran Stamatović i dodaje: – Slogan smotre „Bez prevoda” dovoljno govori o nizu raznolikosti ispričanih sličnim jezikom. Raznovrsnim teatarskim ostvarenjima, kako klasike tako i savremenih tekstova, selektor Bojan Munjin želi da odjek savremenog kulturnog trenutka u regionu predstavi ovdašnjoj publici. A Munjin to čini i festivalskim pod sloganom koji glasi: „Danas imamo slobodu, problem je samo da li smo srećni”.

Organizatori najavljuju da će ovu pozorišnu smotru zvanično otvoriti Nebojša Bradić, ministar za kulturu u Vladi Srbije. Sudeći po prodaji karata, među užičkim ljubiteljima teatra vlada izuzetno interesovanje za festival. Pripremljeni su i mnogi prateći programi, neki i u prostoru nedavno otvorene male pozorišne scene. Predviđene su i prateće aktivnosti, kao što su promocije pet knjiga, izložba fotografija sa minulih festivala Radovana – Baje Vujovića i razgovori o teatru.

A pozorišnoj igri se ove godine, prvi put ovde, priključuje i balet. Kad sve predstave budu viđene i nagrade podeljene, na kraju festivala, u čast nagrađenih, nastupa Balet foruma za novi ples Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada igrom nazvanom „Jezik zidova”.

B. Pejović

[objavljeno: 10/11/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagrepčani otvaraju Jugošlovenski pozorišni festival

Izvor: Kurir, 09.Nov.2008

UŽICE, 9. novembra (Tanjug) - Predstavom “Metastaze”, po tekstu Iva Balenovića, režiji Borisa Svrtana i izvedbi zagrebačdkog Kazališta “Kerempuh,”u Užicu u ponedeljak počinje 13. Jugoslovenski pozorišni festival. Na festivalu koji će otvoriti Nebojša Bradić, ministar kulture, učestvuje...

Nastavak na Kurir...

Jugoslovenski pozorišni festival

Izvor: B92, 10.Nov.2008, 13:37

Ministar kulture Nebojša Bradić otvoriće 10. novembra 13. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, na kome će, tokom ove nedelje, nastupiti sedam teatara iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore...Ministar Bradić će se u Užicu upoznati i sa tokom izgradnje nove zgrade Isorijskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.