Počinje jubilarni 15. Beogradski festival igre!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje jubilarni 15. Beogradski festival igre!

Nezaboravno iskustvo za sve posetioce i zaljubljenike u pokret i umetnost!

Pod sloganom „Prestonica” jubilarni 15. Beogradski festival igre biće održan od 15. marta do 4. aprila, a pravi spektakl za ljubitelje umetničke igre u Beogradu i Novom Sadu prirediće ukupno 15 trupa iz 14 zemalja, sa 24 koreografske postavke.

Festival počinje 15. marta predstavom „Veliki krotitelj” Dimitrisa Papajoanua, umetnika kome je u Beogradu uručeno priznanje „Jovan Ćirilov”, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za komad "Nigde" koji je izvela holandska trupa Introdans prošle godine. Na svečanom otvaranju, 17. marta u Sava Centru, beogradskoj publici će se po prvi put predstaviti koreografkinja i svestrana umetnica Noa Verthajm sa kompanijom Vertigo iz Tel Aviva. Zanimljivo je da je razlog zašto je kompanija ponela ime Vertigo, zapravo, Noin partner Adi Ša’al, koji je bio jedan od najboljih pilota izraelske vojske, uprkos tome što je patio od vrtoglavice.

Uz to, program ovogodišnjeg festivala obećava nezaboravno iskustvo za sve posetioce i zaljubljenike u pokret i umetnost, budući da će se publici po prvi put predstaviti jedna od prvih klasičnih baletskih kompanija u Aziji, Balet Hongkonga, sa komadom „Harmonija bogova i ljudi”. Ovo jedinstveno ostvarenje otkriva tri pojma “bogovi”, “ljudi” i “harmonija”, u izvornom kineskom značenju, kako bi izrazilo različite životne cikluse. Kroz pokrete koji uključuju svaki delić tela, pokušavajući da uhvati ritam pumpanja krvi, kretanja vazduha usled disanja, kao i sudar i integraciju različitih životnih elemenata, komad apstraktno ilustruje kineske koncepte jedinstva čoveka i svemira u duhovnom carstvu.

Kao glavni partner Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, oslikava snagu saradnje koja traje 11 godina. Kroz brojne projekte, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.