Počinje Todo Mundo

Izvor: Studio B, 11.Apr.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje "Todo Mundo"

Praznik gradske muzike Balkana, festival "Todo Mundo", okupiće u Domu omladine vrsne muzičare regiona.

Treći World Music festival "Todo Mundo" na temu gradske muzike balkanskih zemalja večeras će u Velikoj sali Doma omladine Beograda otvoriti Mile Paunović i bend „Balkanski istočnici" u kojem svira niz uglednih muzičara iz Rumunije, Bugarske i Srbije.

U Veliki rat bio je uključen ceo prostor od Beča do Istanbula, naša je teza da se koncertima još jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pokazuje kako samo umetničko promišljanje donosi pravu katarzu i nadilaženje zajedničkih tragičnih iskustava, istakli su organizatori festivala.

Mile Paunović je gotovo tri i po decenije muzičar u čijoj muzičkoj radionici nastaju čarobni zvuci inspirisani neiscrpnim bogatstvom narodnog folklora Timočke i Negotinske Krajine.

Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Dimitra Angelova. Kao mlad muzičar aktivno je učestvovao u radu nekoliko kulturno-umetničkih društava.

Uz pratnju velikog revijskog orkestra Radio-televizije Beograd, ženskog hora "Collegium musicum", pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović, kao sasvim mlad trubač 1976. godine, učestvovao je na Beogradskom saboru, sa kompozicijom Dimitrija Mikana Obradovića Iz mojih šuma, inspirisanom narodnim folklorom, i jednoglasno osvojio prvu nagradu stručnog žirija i publike.

Kao solista ili član orkestra, dugo je bio stalni gost radijskih i televizijskih emisija, osvojio je brojne nagrade, snimio je brojne ploče i video-zapise, te učestvovao u realizaciji više od 700 muzičkih projekata.

Dobro poznajući običaje i tradiciju naroda istočne Srbije, 1986. godine osniva svoj Narodni orkestar. Na poziv iz svog zavičaja, 1993. godine u tek otvorenoj srednjoj muzičkoj školi u Negotinu, oformio je klasu mladih trubača.

Druge festivalske večeri, u subotu uveče, u Velikoj sali DOB-a nastupiće mladi bend iz Zrenjanina "Istanbul Night", bečki bend „Pristup" i sarajevski bend „Divanhana".

Trio "Istanbul Night" inspirisan boravkom u gradu na Bosforu i upoznavanjem sa „sufi muzikom" i starim instrumentima Turske, razvio je uzbudljiv, autentičan izraz zahvaljujući sopstvenim razmišljanjem o poreklu.

Sastav „Pristup" iz Beča izvodi muziku našeg podneblja u virtuoznim i inovativnim aranžmanima i dobro poznate stare srpske, hrvatske i mađarske tradicionalne pesme donosi u džez ruhu.

Bend „Divanhana" osnovali su studenti sarajevske Muzičke akademije i spada u zvezde neo-sevdalinke. Tradicionalni zvuk harmonike, klarineta, udaraljki i vokala dopunili su elementima sefardske muzike i orijentalnog zvuka i dobili novu džez muziku.

Album Bilješke iz Šestice kruniše dvogodišnju turneju sačinjenu od 70 održanih koncerata, u više od 13 zemalja.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Trube, gajde i panove frule na festivalu „Todo mundo”

Izvor: Politika, 12.Apr.2014, 12:30

Bugarske, rumunske i vlaške melodije otvorile su treći festival svetske gradske muzike „Todo mundo”. Dvodnevna manifestacija u Velikoj sali Doma omladine započela je humanitarnim koncertom trubača Mileta Paunovića i benda „Balkanski istočnici”...Muškarci odeveni u bele dolame, sa šarenim...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.