Počinje Međunarodni novosadski književni festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2011, 05:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Međunarodni novosadski književni festival

NOVI SAD -

Šesti Međunarodni novosadski književni festival (MNKF), jedinstven događaj te vrste u Srbiji, okupiće od danas do 2. septembra više od 70 pisaca, među kojima 25 iz inostranstva, koji će svoje stihove i prozu čitati na otvorenom prostoru na Trgu mladenaca.

Kako su najavili organizatori, bogat program MNKF biće priređen na više mesta u gradu i okolini, a počeće popodne u Muzeju Vojvodine promocijom izabranih pesama Vaska Pope, objavljenih na poljskom jeziku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
To je novina manifestacije na kojoj će, kako je objasnio direktor festivala Jovan Zivlak, ubuduće biti predstavljana po jedna domaća pesnička knjiga prevedena na strane jezike, radi afirmisanja naše književnosti, zbog čega je uostalom ovaj festival i osnovan.

Posle svečanog otvaranja festivala, na Trgu mladenaca, u 21 sat, publici će se predstaviti Mihael Kriger (Nemačka), Lionel Rej (Francuska), Milovan Danojlić (Srbija), Rodi Lamsden (Škotska), Ulf Peter Halberg (Švedska), Andrej Rodoski (Rusija), Dana Podračka (Slovačka) i Marin Hondrari (Rumunija).

Među gostima MNKF, u čijem je fokusu nemačka poezija, biće i pesnici Ulf Štolterhoft, Gerhard Falkner, Folker Zilaf, Katrin Šmit, Uljana Volf i kritičarka Iris Radič, poznata francusko-libanska pesnikinja Noa Salame, Rumun Radu Vanku, Anatolij Kozlov iz Rusije, Poljak Gžegož Latušinjski, naši pesnici Slobodan Tišma, Srđan Srdić i drugi.

Klub Društva književnika Vojvodine ugostiće u sredu učesnike simpozijuma "Književnost i nove ideologije - kraj kritičke književnosti", na kome će govoriti Arpad Lošonc, Slobodan Vladušić, Dragan Prole, Vladimir Gvozden, Zoran Đerić, Kornelija Farago, Milena Vladić Jovanov i drugi.

U nastavku nastupa pisaca pred publikom na otvorenom prostoru nastupiće Latušinjski, Falkner, Šmitova, Štolterhoft, Zahari Ivanov iz Bugarske, Mark Alin (Francuska), Zoi Skoulding (Velika Britanija), Jan Miškin (Belgija), Poljak Januš Dževucki i Atila Balaž iz Mađarske.

Svoje radove predstaviće i domaći pisci Boško Tomašević i Zvonko Karanović, Vladan Matijević, David Kecman Dako.

Deo tog, već tradicionalnog književnog skupa je i veoma zanimljivo dvodnevno takmičenje u slem poeziji, četvrto po redu, koje će biti održano u kafeu "Bistro" u centru grada, a pobednik će poneti zvanje najboljeg slem pesnika u Srbiji.

Nemačkoj pesnikinji i proznoj spisateljici Katrin Šmit biće svečano uručena Međunarodna nagrada za književnost "Novi Sad", koja je šesti put dodeljena istaknutim piscima ili književnim misliocima koji su dali doprinos savremenoj umetničkoj književnosti u svetu i kod nas.

Prema planu manifestacije, Brankovu nagradu DKV ovogodišnjem laureatu Željku Jankoviću uručiće dobitnica Međunarodne nagrade za književnost Katrin Šmit, 30. avgusta u podne u Sremskim Karlovcima.

Za učesnike MNKF biće organizovan izlet brodom do Sremskih Karlovaca, kao i posete Petrovaradinskoj tvrđavi i fruškogorskim manastirima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje Međunarodni novosadski književni festival

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2011

Šesti Međunarodni novosadski književni festival (MNKF) okupiće od danas do 2. septembra više od 70 pisaca, među kojima 25 iz inostranstva, koji će svoje stihove i prozu čitati na otvorenom prostoru na Trgu mladenaca.

Nastavak na Radio 021...

Počinje 22. "Roštiljijada" u Leskovcu

Izvor: TvojPortal.com, 29.Avg.2011

Izvor: bizlife.rs. Leskovac - "Roštiljijada" u Leskovcu biće otvorena večeras i trajaće do 4. septembra, a očekuje se da će ove godine broj posetilaca premašiti 500.000, najavili su organizatori.. . . Jedna od najvećih i najposećenijih manifestacija te vrste u našoj zemlji ove godine biće...

Nastavak na TvojPortal.com...

Otvoren Međunarodni novosadski književni festival

Izvor: S media, 30.Avg.2011, 01:06

Šesti Međunarodni novosadski književni festival, na kojem će nastupiti oko stotinu domaćih i stranih pisaca iz desetak zemalja, svečano je večeras otvoren na platou na Trgu mladenaca u Novom Sadu. ..Pred mnogobrojnim ljubiteljima književnosti, svoje stihove i prozu govorili su Mihael Kriger...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.