Početak Animanime za dug vek

Izvor: Politika, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak "Animanime" za dug vek

Čačak - U Velikoj dvorani Doma kulture u Čačku juče je počeo Međunarodni festival animacije "Animanima 07" najavljujući, svojim prvim danom, dug vek ove smotre. Jer, pilot bijenale okupilo je reprezentativna imena iz sveta animiranog filma dok je lista učesnika takmičarskog dela, obimom i sadržinom, dokaz više za to.
- Međunarodnu asocijaciju animiranog filma ASIFA i najčuveniji festival ove vrste kinematografije, u francuskom Anesiju, osnivala je 1961. i sledeće godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ista grupa ljudi. Njima, kao recimo Normanu Meklarenu, velikom imenu animacije, nije bilo po volji da animirani filmovi ostanu samo prateći program velikih festivala u Veneciji ili Kanu. Tako danas, pored Anesija, imamo značajne festivale animacije i u Hirošimi, Zagrebu, Otavi, zatim u Portugaliji, a sada je i vaš grad u tom društvu - rekla je juče Vesna Dovniković iz Zagreba, generalni sekretar ASIFA, otvarajući festival.

Neposredno pred prvi festivalski događaj - projekciju filmova za decu studija "Pilot" iz Moskve pod nazivom "Planina dragog kamenja" - pred novinarima se pojavila još nekolicina autora i zvaničnika festivala. Jedan od njih je Borivoj Dovniković Bordo, saosnivač zagrebačke škole animiranog filma, čija će dela biti prikazana danas u posebnoj retrospektivi. Govorili su i Lize Fernli iz Norveške, producent filma "Danski pesnik", koji je nagrađen Oskarom za najbolji kratki animirani film u prošloj godini, kao i Pjotr Sapegin, takođe iz Norveške, predsednik žirija na "Animanima 07".

Sapegin je rođen u Rusiji 1955, ali od 1990. godine živi u Oslu i norveški je državljanin. Posle šesnaest kratkih i jednog dugometražnog filma i više od 60 međunarodnih nagrada, on je s trojicom Norvežana u Oslu osnovao nezavisnu kompaniju za filmsku produkciju pod nazivom "Pravda".

- Jedan od kolega prebacivao mi je zbog tog imena, govoreći da mnogo podseća na komunistička vremena i list "Pravda" koji je obeležio godine života u Sovjetskom Savezu. Međutim, pošto ta reč na ruskom jeziku znači istina, smatrao sam da je ipak dobrodošla za publiku. I pogodio, jer su naročito mladi prihvatili naziv "Pravda" - objasnio je Pjotr Sapegin.

U tri festivalska dana smešteno je mnoštvo projekcija. Takmičarski program sadrži ukupno 59 filmova iz 23 države. Proglašenje i prikazivanje pobedničkih dela je sutra (21.45). Naš list je medijski sponzor festivala.

G. Otašević



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.