Počeo karneval dečjeg folklora Licidersko srce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2019, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo karneval dečjeg folklora "Licidersko srce"

Svečanim defileom oko hiljadu dece iz 10 zemalja sveta večeras je u Užicu svečano počeo 11. međunarodni dečji festival folklora "Licidersko srce".

Dvadeset dečjih folklornih ansambala u narednih pet festivalskih dana nastupaće u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu.

"Ovaj festival je jedan od najvećih u ovom delu Evrope. Za deset godina smo ugostili 8500 dece iz 40 zemalja sveta. Ove godine po prvi put nastupaju folklorni ansambli iz Indije i Nemačke, a tu su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ansambli iz Češke, Moldavije, Gruzije, Indije, Ukrajine, Belorusije, Tajvana, Republike Srpske i Srbije", rekla je Ivana Cvetković iz Organizacionog odbora festivala.

Osim učesnika, kako je navela, angažovano je i oko 200 volontera, uglavnom dece iz lokalnih kulturno-umetničkih društava.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je da idejni tvorac festival Udruženje građana "Era" iz Užica ima svih ovih godina podršku grada.

"Licidersko srce doprinosi uspostavljanju i jačanju prijateljskih odnosa među narodima, promoviše kulturnu saradnju i očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa. Te vrednosti su ono što ćemo uvek podržavati i pomoći realizaciju ovakvih manifestacija, koje pre svega promovišu ljubav", rekao je Pertković.

Osmu godinu festival podržava i predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, čiji je šef Mlađen Cicović rekao da Republika Srpska time promoviše naš narod, kulturu, tradiciju i radi na očuvanju nacionalnog identiteta.

Programi će se od 15. do 19. avgusta odvijati u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu, a pored celovečernjih koncerata na trgovima, deca će imati priliku da pohađaju radionice tradicionalnih igara i plesova, da nauče nešto o grnčariji na radionici u Zlakusi, a biće organizovani i izleti, kao i upoznavanje grada kroz igru tragača.

Takođe, u sklopu festivala biće organizovan i stručni seminar "Deca čuvari tradicije".

Pored kulturnog i zabavnog sadržaja "Licidersko srce" ima i humanitarni karakter, a prihod od prodatih suvenira tokom festivala namenjen je odeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice.

Pokrovitelji festival ove godine su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, grad Užice, opštine Čajetina i Višegrad, Predstavništvo RS u Beogradu i turistička organizacija Zlatibor koja je suorganizator festivala, dok je podršku pružilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.