Počeo Žički duhovni sabor

Izvor: Politika, 17.Avg.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Žički duhovni sabor

Ovogodišnji sabor otvorile su dve zanimljive izložbe, a proteći će u znaku poezije podgoričkog pesnika Ranka Jovovića, dobitnika ,,Žičke hrisovulje“

Kraljevo – U galerijama kraljevačkog muzeja, otvaranjem dve neobične i zanimljive izložbe, počeo je preksinoć 23. Žički duhovni sabor. Ovu preobraženjsku manifestaciju svečano je proglasio otvorenom Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva uz napomenu ,,da se svake godine, u predvečerje Preobraženja gospodnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pitamo jesmo li i koliko duhovno uzrasli u odnosu na prethodno leto i koliko smo spremni da se zbližimo i udružimo zarad bržeg i lakšeg prevazilaženja brojnih iskušenja“.

Prvu izložbu pod nazivom'„Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu'' otvorio je Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke, podsećajući na to da je Vrhovna komanda srpske vojske, odobravanjem kinematografskih snimanja, i kasnije, osnivanjem Kinematografske sekcije shvatila ne samo uticajratne propagande u tim zbivanjima, već i istorijski značaj fotografije i filma“.

– Filmska snimanja ratnih dejstava srpske vojske potiču iz tri izvora: od domaćih, zatim savezničkih snimatelja, kao i neprijateljskih. Prikupljeno je 556 sati dokumentarnog filma, i oko šest hiljada drugih dokumenata, od čega je 36 sati naš snimljeni materijal. To su veoma kvalitetni snimci Samsona Černova, Đoke Bogdanovića, Dragiše Stojadinovića, Mihaila Mike Afrike, budući da je u srpskoj vojci postojala za to vreme dobro opremljena kinematografska sekcija – istakao je Zelenović, otvarajući ovu izložbu.

Na veliko interesovanje kod publike naišla je i izložba „Boje pravoslavlja – Poljska”, od 200 fotografija koje je, kako se čulo, fotoaparatima i srcem snimilo 57 autora.

– Ova izložba može biti i intrigantna, istakao je Pavel Sokolovski, konzul ambasade Poljske u našoj zemlji.

– Poljska je danas država homogene populacije u verskom pogledu. Verska raznovrsnost može da bude izvor problema, ali je to kod nas izvor kulturnog, mentalnog i duhovog bogatstva. Jer, Poljska je još polovinom 14. veka imala akt o poštovanju prava pravoslavnih vernika i bila prva višereligijska država sa katoličkim kraljevskim dvorom, naglasio je Sokolovski.

U muzičkom delu programa učestvovali su violončelista Predrag Mihajlović i frulaš Srećko Perčević.

O poeziji Ranka Jovovića, bilo je govora juče u Narodnoj biblioteci u Kraljevu, a danas će o njegovom delu govoriti više književnih kritičara. Sve to biće zabeležno i štampano u posebnom zborniku koji je neka vrsta saborskog uzdarja laureatu. Večeras će u Narodnom muzeju biti promovisana monografija ove ustanove, a zatim će u drvorštu Adžića kuće publici svoje stihove govoriti više naših pesnika.

Sabor će trajati do 19. avgusta, kada će na Preobraženje Gospodnje, u manastiru Žiči, podgoričkom pesniku Ranku Jovoviću biti uručena ,,Žička hrisovulja“.

M. Dugalić

objavljeno: 18.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.