Počeo 52. Bitef

Izvor: RTS, 13.Sep.2018, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 52. Bitef

Izvođenjem predstave "Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum", u režiji Dragana Živadinova, u Beogradu je počeo 52. Bitef. Slogan ovogodišnjeg festivala je "Svet bez ljudi", a u konkurenciji za nagrade je 10 deset predstava.
Ovogodišnji Bitef bavi se uznemirujućim društvenim fenomenima savremenog sveta. Nekoliko predstava su pozorišne instalacije, bez glumaca na sceni, pa će tako temom i formom, Bitef pokrenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << publiku na razmišljanje u kakvom svetu žive.

"Danas počinje Bitef danom prologa koji svake godine znači da se vraćamo u prošlost, ovoga puta upućujemo na fenomen nacizma, u istorijskom smislu, predstavom 'Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum' koja tretira sudbinu jednog od najbližih Hitlerovih saradnika Odila Globočnika Slovenca", kaže umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.
Prema njegovim rečima, predstava uvodi gledaoce u glavnu tematsku liniju Bitefa, a to je tretiranje fenomena ekstremne desnice, u savremenoj Evropi i svetu, fenomena desnog populizma, autoritarnih režima, raznih vidova nesloboda, ksenofobija, rasizma, koje su podvedene pod slogan ''Svet bez ljudi''.
Večeras je održan prolog, a sutra će 52. Bitef svečano otvoriti filozof Srećko Horvat, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde će biti izvedena predstava "Svita broj 3 Evropa", muzička i duhovita predstava koja oslikava stanje u zemljama Evropske unije, kada je reč o poštovanju osnovnih vrednosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.