Počeli 52. Mokranjčevi dani

Izvor: RTS, 24.Sep.2017, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli 52. "Mokranjčevi dani"

U Negotinu su u toku 52. "Mokranjčevi dani". Tradicionalno, u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, podignute su festivalske zastave, položeno cveće na Mokranjčev spomenik, a u Domu kulture održano je natpevavanje horova. Festival traje do petka.
Ulice, trgovi i dvorane Negotina 52. put oživele su uz zvuk Mokranjčeve muzike i sa brojnim učesnicima festivala koji slave njegovo ime i zaostavštinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ceremonija u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće održana je u skladu s višedecenijskom tradicijom, izvođenju himne Negotina, Mokranjčeve 6. rukoveti prethodila je beseda dirigenta Dejana Savića. 5 horova se takmičilo u natpevavanju, a pobedili su Zrenjaninci, pevačko društvo "Prepodobni Rafailo banatski".
Njihovo raspoloženje uoči početka takmičenja, slutilo je uspeh.
"Ja ne volim taj izraz važno je učestvovati, to mi deluje onako kao uteha, mislim jeste važno učestvovati ali, kako da ne postoji neki sportski takmičarski duh. Uvek postoji mala doza nekog tog takmičarskog duha i želje za pobedom i želje da se u najboljem svetlu predstavimo", kaže Jelena Rudić iz Xora "Prepodobni Rafailo banatski"
U narednim danima pred publikom Negotina nastupiće čuveni tenor Zoran Todorović, violinista Marko Josifovski, biće održani koncerti narodne, duhovne i evergrin muzike. Pored koncerata, kao i svake godine, Mokranjčevi dani daju prostor likovnim umetnicima, književnicima a obavezne su i naučne tribine posvećene Mokranjcu i drugim srpskim autorima.
U nedelji muzike u slavu Mokranjca, Muzička produkcija RTS -a predstaviće se sa dva koncerta. U četvrtak ovde nastupa mešoviti hor RTS-a, a u petak, fetival se zatvara koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a.
Manifestacija je svečano otvorena polaganjem cveća na spomenik Stevana Stojanovića Mokranjca, pozdravnim rečima predsednika Opštine Negotin Vladimira Veličkovića i besedom dirigenta Dejana Savića.
U dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora svi učesnici tradicionalnog natpevavanja i negotinski horovi izveli su Šestu Mokranjčevu rukovet, čime Negotin simbolično odaje najveću počast svom velikanu.
U Domu kulture učestvovali su i Kamerni mešoviti hor "Lola" iz Sarajeva (BiH) pod vođstvom dirigenta Josipa Katavića, Gradski mešoviti hor "Abrašević" iz Valjeva uz dirigenta Dragana Vasiljevića, Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina sa dirigentom Senkom Milisavljević i Vokalni ansambl "Fortisimo" iz Burgasa u Bugarskoj i dirigenta Milenu Dobrevu.
Pobednik natpevavanja je Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, o čemu je odlučivao žiri u sastavu - muzikolog prof. dr Sonja Marinković, dirigent dr Miloje Nikolić i dirigent mr Tamara Adamov Petijević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zrenjaninci pobednici natpevavanja na "Mokranjčevim danima"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2017

U Negotinu su počeli 52. "Mokranjčevi dani", tradicionalna manifestaciji koja se održava u rodnom gradu čuvenog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca...Festival "Mokranjčevi dani", koji će trajati do 29. septembra, okuplja najznačajnija imena iz oblasti muzike, ali i likovne i scenske umetnosti...Manifestacija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.