Počele Nedelje mađarske kulture u Beogradu

Izvor: RTS, 13.Okt.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počele "Nedelje mađarske kulture" u Beogradu

Pažnja mađarske kulturne diplomatije do kraja sledeće godine usmerena je prema Zapadnom Balkanu. U šest zemalja regiona organizovana je višemesečna manifestacija "Nedelje mađarske kulture". Program počinje od Beograda i Srbije, paradom kroz centar glavnog grada.
Umetnici su, zvucima tradicionalnih instrumenata sa krova Mađarskog kulturnog centra, obeležili početak "Nedelja mađarske kulture". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Moja grupa i ja hodamo na štulama i glumimo. Prvi put smo u Beogradu i drago nam je da možemo građanima Srbije da predstavimo deo mađarske kulture", kaže Laslo Šiman iz grupe "Langaleta Garabonciašok".
Predstavljeni su narodni vez, mađarsko vino, ali omogućeno je i vraćanje u prošla vremena. U samom centru Beograda, dvojica putujućih fotografa izmeštaju vas iz vremena i prostora.
"Treba da se upoznamo međusobno, male zemlje, mali narodi, to se ne sme naravno reći, ali svi znamo da imamo svetsku kulturu, da imamo ono što vredi pokazati jedni drugima", kaže direktor Odeljenja Ambasade Mađarske za kulturu Klara Sentđeri.
Današnjom feštom otvorili su manifestaciju koja će trajati više meseci.
Serija programa (scenskih, muzičkih, izložbenih) u Srbiji će biti realizovana od oktobra 2018. godine do kraja februara 2019. godine.
Manifestaciju u Srbiji otvorio je Segedinski savremeni balet, a za vikend 13. i 14. oktobra 2018. sledi spektakularna "Mađarska fešta" koja prikazuje najbolje elemente mađarskog folklora u centru glavnog grada Srbije, u prostorijama i okolini Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum.
Publici će se predstaviti muzičari, plesači, narodni umetnici primenjene umetnosti, putujući fotograf i modni reprezenti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.