Počela prodaja karata za 43. Bitef

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela prodaja karata za 43. Bitef

Karte za predstojeći, 43. Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), koji će biti održan od 15. do 25. septembra, počele su da se prodaju 1. septembra.

Cene karata su od 2.000 do 800 dinara, u zavisnosti od predstave i mesta gde se one izvode, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta na Terazijama, rekli su organizatori na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

Najskuplje su karte za otvaranje festivala, odnosno za predstavu "Sutra" Sadlers >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vels teatra iz Londona, koja će biti izvedena 15. septembra u Sava centru i za predstavu "Odmor od povijesti (proces_grad, prvi deo)" zagrebačke trupe "Bacači sjenki", koja se 21. setpembra izvodi u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Tema ovogodišnjeg Bitefa je "Kriza kapitala - umetnost krize", a pored glavnog i pratećih programa, prate je i finansijska sredstva, koja su, u poređenju s prošlogodišnjim, znatno umanjena zbog globalne finansijske krize i rebalansa republičkog budžeta.

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner rekla je da je Skupština Beograda, kao osnivač Bitefa, ove godine za tu manifestaciju izdvojila 32 miliona dinara. Bitef su podržali i Ministarstvo kulture s 11 miliona dinara i Izvršno veće Vojvodine s 2,5 miliona.

Ovogodišnji Bitef će u glavnom programu imati samo devet predstava, koje, međutim, kako je naglasio selektor Bitefa Jovan Ćirilov, svojim kvalitetom ne zaostaju za uobičajenom festivalskom ponudom.

Ćirilov je dodao da je program za 43. Bitef pripreman dve godine, kao i da je većina predstava odabrana još u januaru ove godine.

Publika ovogodišnjeg Bitefa biće u prilici da pogleda dve domaće predstave: "Sanjare" Roberta Muzila, u režiji Miloša Lolića i izvođenju ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, i "Brod za lutke" Milene Marković, u režiji Ane Tomović i izvođenju ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Na Bitefu će ove godine gostovati i pozorišna trupa "Eks mahina" iz Kvebeka (Kanada) s predstavom "Plavi zmaj" Roberta Lepaža, zatim teatar iz Lozane koji će izvesti predstavu "Airport kids", kao i Jo Stromgren kompani iz Bergena (Norveška) s predstavom "Pisac".

Najavljene su i predstave "Logor" Hotela Modern iz Roterdama (Holandija) i "Karl Marks: Kapital, prvi tom" u izvođenju teatra iz Dizeldorfa (Nemačka).

Na Bitefu ove godine neće biti programa "Šoukejs", koji su činile domaće predstave, ali su zadržani programi "Bitef polifonija" i "Bitef na filmu", koji se prikazuje u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Izvođenje predstave "Pisac" o norveškom nobelovcu, piscu-kvislingu Knutu Hamsunu, pratiće tribina na temu "Kvislinzi u umetnosti", a festival će upotpuniti i izložba karikatura čiji je autor Jovan Ćirilov, izložba svih dosadašnjih plakata za Bitef, stručni simpozijum o postmodernom pozorištu i drugi prateći programi.

Predsednik žirija 43. Bitefa je Patris Pavis, a ostali članovi su Simel Fenik Roland iz Nemačke, Oliver Frljić iz Hrvatske, glumac Vladimir Aleksić i dramska autorka Maja Petrić iz Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.