Počast Kostić Lazi na zvezdanoj stazi” u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Počast Kostić Lazi na zvezdanoj stazi” u Somboru

Četvorodnevni festival “Počast Kostić Lazi na zvezdanoj stazi” održan je u Somboru. Organizator festival je Fondacije Laza Kostić koja svojim aktivnostima čuva uspomenu na najznačajnijeg srpskog pesnika i intelektualca devetnaestog veka.

Postavka “Fonatane zahvalnosti”, delo najmlađih somborskih slikara Umetničkog studia Sombor, na odeljenju somborske ginekologije, deo je bogatog programa trećeg festivala“Počast Kostić Lazi na zvezdanoj stazi”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
“Mi smo radili ove murale, to je za nas nešto novo i imali smo sada priliku da to isprobamo. Radilo je nas desetak, svaki dan smo se sastajali i radili...”, ispričala je mlada polaznica Umetničkog studia u Somboru, Jovana Preradović.

“Sve što radimo je ukrštaj. Mi ukrštamo decu sa vrhom u nauci, vrhom u umetnosti, ukrštamo Sombor kao turističko mesto i to uvek u septembru mesecu kada je Laza Kostić postao Somborac. “

Promocija mladih talenata u oblasti likovnog stvaralašva, književnosti i muzike, bila je ideja vodilja i ovog festivala. Poseban akcenat ove godine bio je na liku Julijane Palanački kao utočišta Lazi Kostiću.

“Bez nje, mi ne znamo, da li bi Laza napisao Santa Maria Della Salute , imao taj mir, usidrio se u Somboru, a pogotovo Knjigu o Zmaju, kritičku katarzu koja je apsolutno veličanstvena a za to trebao spokoj, mir i usidrenje u jednom gradu poput Sombora”, istakla je Marina Milić Radović, osnivač i upravitelj Fondacije Laza Kostić

“Bile su godine kada se i Laza smirio uz nju i da je onda jednostavno zaokružio svoje stvaralaštvo I da ga je ona podržavala ne samo u tome nego i kasnije . Sve je činila da mu pomogne da u miru može da stvara!”, rekla je glumica Svetlana Bojković.

Fondacija je osnovana u Londonu 1991. sa ciljem da podstiče i podržava stvaralaštvo mladih umetnika i naučnika kod nas i u inostranstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.