Pobednici 12. Filmskog fronta

Izvor: SEEcult.org, 27.Okt.2014, 03:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednici 12. Filmskog fronta

Film “Laugh at…” Danijela Surafela iz Etiopije proglašen je najboljim u međunarodnoj konkurenciji 12. Filmskog fronta u Novom Sadu, dok je pobednik u selekciji filmova iz Srbije i regiona makedonski film “Mal diskontinuitet vo vremeprostorot”, čiji je autor Goce Cvetanovski. U studentskoj regionalnoj selekciji nagrađen je film Luke Popadića “Mamci i udice”.

Film “Laugh at…”, prema mišljenju žirija, uspeva da u svega nekoliko sekundi iskaže jak politički >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << stav i da nas “kroz smeh suoči sa našim najdubljim predrasudama”.

Žiri 12. Filmskog fronta, koji su činili Tara Karajica, Aleksandar Ramadanović i Stefan Ivančić, odlučio je da filmovima “Sutra” (Maja Todorović), “The Vast Landscape - porcelain stories” (Lea Vidaković), “Wind” (Robert Lӧbel) i “Hamomili” (Neritan Zinxhiria) dodeli specijalno priznanje.

Festival malih i nezavisnih filmskih produkcija Filmski Front prikazao je od 23. do 25. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada više od 50 kratkih igranih, animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova.

Nakon takmičarskog dela programa, u završnici su prikazana tri filma kao deo prijateljske selekcije, od kojih su dva urađena u produkciji Kino Kluba Novi Sad, koji je organizator Filmskog fronta. U pitanju su film “KafaSonje Petrović i film “U mrakuJovane Manojlović. Autor trećeg filma “Neki drugi svet” je selektor Filmskog fronta Filip Markovinović.

U okviru pratećeg prograna, 24. oktobra održana je tribina “Mladi i drugačiji” na kojoj je bilo reči o tome kako je baviti se u Srbiji filmom u današnje vreme i kako sačuvati autorski stav, a razgovor o tim pitanjima i mnogim drugim moderirala je filmska kritičarka Tara Karajica. Učesnici tribine bili su Mina Đukić, autorka filma “Neposlušni”, Ivan Ikić, autor filma “Varvari” i Stefan Ivančić, čiji je film “Leto bez meseca” prikazan na Filmskom festivalu u Kanu.

Prema navodima organizatora, 12. Filmski front bio je najposećeniji do sada, a o velikom interesovanju publike govori i to što je i pod u sali KCNS-a mnogima poslužio kao sedište.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.