Izvor: Blic, 15.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plivanje uzvodno

Plivanje uzvodno

Izdavačka kuća 'Prosveta' objavila je između dva sajma preko 110 naslova što je, kako navodi čelnik ove kuće, pisac Milisav Savić otprilike 40 odsto više nego predhodne godine. A favoriti su im, takođe po njegovim rečima, kapitalna dela.

'Jedno od takvih dela je ‘Tehnika gradnje u srednjevekovnoj Srbiji’ profesora Nenadovića. Bogato je ilustrovana i sadrži niz zanimljivih priča, ali i podataka o tome kako su građeni srpski manastiri. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pomenuo bih i monografiju Simone Čupić o klasiku modernog srpskog slikarstva, Petru Dobroviću', naveo je Savić.

Petar Živadinović, čelnik 'Paideie' počeo je priču o svojoj izdavačkoj kući pitanjem upućenom novinarima: 'Jeste li ikad plivali uzvodno?' A potom dodao kako je ova kuća uspela, uprkos svemu (piraterija, bojkoti i slično) da uspostavi ritam plovidbe. Po njegovim rečima najznačajnije za kulturu jedne zemlje je objavljivanje dela koja se po prvi put pojavljuju, čemu 'Paideia' posvećuje znatnu pažnju. Ovaj izdavač objavljuje 40 naslova između dva sajma, a favoriti su im, naravno, dobitnik Nobelove nagrade Dž. M. Kuci, pisac koji će na sajmu biti predstavljen sa 4 dela ('Sramota', 'Dečaštvo', 'Fo' i 'Život životinja').

'Objavićemo do kraja godine još neka njegova dela. Za sajam spremamo i veliko delo Solženjicina 'Dva veka zajedno' o odnosima između Rusa i Jevreja. Ovo bi delo, pomoću analogije, moglo biti i nama od pomoći da uvidimo kako se rešavaju verski konflikti. Spremamo dela Nine Berberove i Gajta Gazdanova', rekao je Živadinović a potom istakao kako će na sajmu biti prodat stohiljaditi primerak 'Alhemičara' Paula Koelja i podvukao kako i ostala dela ovog autora imaju izvrstan tiraž. Prisutni su mogli čuti da je Kueljov roman '11 minuta' najtraženiji u ovdašnjim bibliotekama.

Petru Krdu, čelnik izdavačke kuće 'Književna opština Vršac' reagovao je negodovanjem na pitanje o broju naslova koje je ta izdavačka kuća objavila između dva sajma.

'Kada čujem takvo pitanje smuči mi se. Hoćemo li se ikada pozabaviti strategijom u izdavaštvu, jer recimo Bulgakova objavljuju čak četiri izdavača u ovom trenutku. Ili pitanjem da li su ovdašnji izdavači uglavnom kolonije Engleske i Francuske? Znate, nije bitno koliko nego šta se objavljuje. No, KOV je izdavač koji tradicionalno objavljuje dvadesetak naslova tokom godine. Od domaćih pisaca izdvojio bih roman Nikole Miloševića ‘Kutija od orahove ljuske’ koja je za 2 meseca doživela čak dva izdanja. Od pesnika to je Pavo Haviko i njegova zbirka ‘Hrabro, Ovidije’, koji je osvojio prestižnu književnu nagradu u konkurenciji sa Borhesom! A i knjiga Frigrid Tome ‘Jedna Sioranova ljubav’ je pokazala, a pokazaće i na Sajmu da je i vredna i čitana', rekao je Krdu. T. Nježić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.