Plesna magija iz celog sveta

Izvor: Blic, 02.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plesna magija iz celog sveta

Beogradski festival igre će i ove godine predstaviti najznačajnije baletske i savremene plesne kompanije iz celog sveta. Svečano otvaranje, u petak, 4. aprila, u Centru „Sava" biće zaista ekskluzivno - po prvi put u Beogradu nastupa Balet milanske „Skale", koji će izvesti predstavu „Mediteraneo", svega nekoliko dana nakon svetske premijere u Milanu. Osim u Centru „Sava", predstave će biti igrane u Beogradskom dramskom pozorištu i „Madlenijanumu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Beogradski festival igre („Belgrade dance festival") je za pet godina koliko postoji postao važno mesto na mapi svetskih plesnih festivala. Dobio je Nagradu Evropske inicijative i Fonda „Jelena Šantić", Unesko mu je dodelio titulu vodećeg plesnog projekta u regionu jugoistočne Evrope, a prošle godine je primljen i u Svetsku plesnu alijansu.

Na ovogodišnjem, 5. beogradskom festivalu igre nastupiće plesne trupe iz Italije, Izraela, Velike Britanije, SAD/Kine, Slovenije, Francuske, Švajcarske i Holandije; u okviru pratećeg programa predviđene su majstorske radionice, izložbe plesnih fotografija, filmske projekcije.

Kao najvažniji događaj Aja Jung ističe gostovanje Baleta milanske „Skale", koji samo dva puta godišnje napušta Milano. „Inspirisan poetikom i energijom mora, najpoznatiji savremeni italijanski koreograf Mauro Bigonceti kreirao je balet 'Mediteranea’ u kojem nastupa jedan od najznačajnijih baletskih igrača današnjice Masimo Muru", ističe Jungova. Ansambl će nastupiti u kompletnom sastavu, što je izuzetan događaj ne samo za srpsku već i za svaku evropsku prestonicu.

Ovogodišnji slogan „Više od igre" znači da će mnoge predstave odlikovati prožimanje i otvoreni dijalog plesne umetnosti sa dizajnom, arhitekturom, muzikom, filmom, slikarstvom...

Aje Jung kaže da ne bi trebalo propustiti „Posvećenje proleća" trupe „Shen Wei Dance Arts" (12. april, „Madlenijanum"), koju je osnovao jedan od najinteresantnijih igrača i koreografa današnjice Šen Vej, Amerikanac kineskog porekla. Za njegove predstave se otimaju najprestižnije svetske scene. Tu je i komad „Pret-a-porter" Baleta iz Maribora, kao i ansambl „Alias" iz Ženeve, koji je na 3. festivalu igre oduševio publiku predstavom „Težina sunđera". Oni će se predstaviti crnohumornim komadom „Hvatanje prašine" (10. april, BDP), za koji Jungova kaže da se približava vrhunskom dramskom teatru.

Poseban doživljaj očekuje nas na zatvaranju festivala (19. aprila u Centru „Sava"), kada će biti izvedena predstava „Metapolis II" Nacionalnog baleta iz Marseja - spektakularni spoj savremene igre, arhitekture i dizajna. Utopijski grad iz daleke budućnosti nazvan „Metapolis II" osmislili su Zaha Hadid, jedina žena dobitnica Prikerove nagrade za arhitekturu, i koreograf Frederik Flaman.

Beogradskoj publici predstaviće se i jedna od vodećih izraelskih plesnih kompanija, „Inbal Pinto Dance Company", sa predstavom „Šejker" (6. april, BDP). Tu su i londonska „Henri Oguike Dance Company" (8. april, BDP), ansambl „Club Guy&Roni" iz Holandije (13. april, BDP), kao i „Spellboundance Company" iz Rima (15. april, BDP).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.