Ples i film na BITEF-u

Izvor: B92, 20.Sep.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ples i film na BITEF-u

Prvi domaći predstavnik u glavnom programu 44. BITEF-a, predstava "Ko bi hteo mamu kao moju" autorke Dalije Aćin biće izvedena 20. septembra u 20.00 u Malom pozorištu "Duško Radović", dok će u Muzeju kinoteke početi tradicionalni prateći program "BITEF na filmu".

Predstavu po konceptu i u koreografiji Dalije Aćin realizovala je organizacija mladih baletskih umetnika "Stanica - servis za savremeni ples", u saradnji sa pozorištem "Radović", gde se igra na redovnom repertoaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << večernje scene.

Predstava "Ko bi hteo mamu kao moju" je autobiografska multimedijalna ispovest na osnovu snimaka njene petogodišnje ćerke, dokumentarnog videa iz njene svakodnevice sa detetom i njene igre, kao paralelnog javnog života.

Pored autorke u izvođenju učestvuju Milan Marković sa dramaturškim intervencijama audio materijalom i devojčica Marisa Aćin glasom, uz dramaturško-konceptualnu podršku grupe "Teorija koja hoda" koju čine Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Ana Vujanović. Autor grafičkog dizajna je Mihailo Ršumović.

"BITEF na filmu", u selekciji Vere Konjović, prikazaće od 20. do 22. septembra tri filma koja su u vezi sa predstavama iz glavnog programa - britanski "Meri Šeli - Frankenštajn" u režiji Keneta Brane, italijanski "Teorema" Pjera Paola Pazolinija i ruski "Ujka Vanja" Andreja Končalovskog.

Ova manifestacija je osnovana da bi gledaoce putem filmovanih predstava i filmova – igranih i dokumentarnih, dodatno upoznala sa pozorištima, autorima i glumcima koji su gostovali na BITEF-u.

Obično bi tema festivala određivala izbor priloga, a kako ove godine slogana nema, izabrane predstave su usmerile program prema filmovima koji su snimljeni na osnovu istog dela, obrazložili su selektori.

Prvi na programu, 20. septembra u 18.30 sati, biće britansko-japansko-američka koprodukcija "Meri Šeli: Frankenštajn" iz 1994. godine.

U moru filmova rađenih na temu Frankenštajna je i film poznatog britanskog pozorišnog i filmskog umetnika Keneta Brane kojim se, kako naslov govori, vratio originalnom delu spisateljice Meri Šeli i koji je izabran da bi pratio novu, pozorišnu verziju mađarskog reditelja Kornela Mundrucua "Frankenštajn - projekt".

Film je snimljen po scenariju Stefa Ledija, a uloge igraju Robert de Niro, Kenet Brana, Tom Halsi i Helena Bonam Karter.

Prema sinopsisu, idealista Viktor Frankenštajn, sin poznatog lekara, koji je sa mlađim bratom posmatrao majku kako umire, odlučuje da studira medicinu. Na fakultet odnosi i knjige okultnog učenja, u laboratoriji vrši opite i električnom strujom od delova tela stvara novog čoveka. Kada shvati da je stvorio monstruma, ostavlja ga da bi umro, ali čudovište brzo uči i sveti se stvoritelju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.