Pisci na Stražilovu na Brankovom grobu

Izvor: Politika, 11.Sep.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pisci na Stražilovu na Brankovom grobu

Sremski Karlovci – Na vrhu Stražilova juče je položeno cveće i zapaljena sveća na grobu Branka Radičevića. Ovu čast imao je pesnik Slavomir Gvozdenović iz Temišvara koji je održao i slovo o Radičevićima u Temišvaru gde se nalaze zemni ostaci Brankovog brata Stevana i oca Teodora.

U podnožju Stražilova, srpskog Parnasa koji decenijama okuplja umetnike svih žanrova, pored spomenika Branku Radičeviću (rad vajara Jovana Soldatovića) svečano je uručena tradicionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nagrada „Stražilovo” koja se dodeljuje za najuspešnije knjige Brankovog kola. Laureati su Željko Pržulj („PTSP sindrom”), Ivan Despotović („Prekoračenja”) i Dušan Kresović („Međurečje i morski povetarci”). Specijalna nagrada za najbolji pesnički prvenac pripala je Maji Stanojević za knjigu „Anatema hljeba nasušnog”, koja je pored ostalog rekla: „Mi pjesnici nismo aparati za objektivisanje i registrovanje, mi moramo stalno rađati naše misli iz naše boli, i kao majka im davati sve što imamo u nama od srca, kobi, strasti i savjesti. Tek velika bol, ona duga spora bol, u kojoj smo spaljeni, goni nas pjesnike da se spustimo u najveću dubinu u nama, i da sa sebe na tren stresemo čovječnost”.

Potom je na Stražilovu nastupilo nekoliko desetina istaknutih pesnika i autora Brankovog kola: Dragan Kolundžija, Slavomir Gvozdenović, Manojle Gavrilović, Emsura Hamzić, Ivan Lalović, Milena Severović, Vesna Egerić, Goran Labudović, Stela Manasijević, Mićo Savanović, Valentina Milačić, Dubravka Milenković, Branislav Zubović, Irena Bera, Aleksandra Marilović i drugi.

U Gradskoj biblioteci u Novom Sadu započeo je opsežan ciklus ''Srpski pesnici dvadesetog veka''. U prvom ''zlatnom preseku'' pod nazivom ''Sećanje na prijatelje Brankovog kola'', u okviru Teatra poezije, čitana je poezija antologijskih pesnika Boška Petrovića, Pavla Popovića Branislava Petrovića, Miroslava Antića, Ivana V. Lalića, Gojka Janjuševića, Đure Damjanovića, Vujice Rešina Tucića, Branka Čučka, Darinke Jevrić, Dušana Vukajlovića i Miše Avdalovića.

Potom je priređeno posebno veče posvećeno laureatima nagrade „Stražilovo”, a predstavljene su i nove pesničke knjige Brankovog kola Duška Popovića „Inventar (nekog) enterijera”, Valentine Milačić „Bliznakinja groma”, Morane Vukmir „Ogledala”, Miće Savanovića „Rečigra”, Ljiljane Kolundžija „U čekanju” i Dušana Lončara „Budan san”.

Sutra je na programu čuveni pesnički šahovski turnir na kojem će biti predstavljena nova knjiga šahorizama u izdanju Brankovog kola, „Šahovođa” Vladimira Jovićevića Jova. Programi jubilarnog 40. Brankovog kola se nastavljaju do 19. septembra.

K. R.

objavljeno: 11.09.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Uručena nagrada Stražilovo

Izvor: TvojPortal.com, 12.Sep.2011, 12:13

Izvor: Glas Srpske.Autor: A. R.. SREMSKI KARLOVCI - Tradicionalna nagrada "Stražilovo", koja se dodeljuje za najuspešnije knjige "Brankovog kola", svečano je uručena u subotu u podnožju Stražilova, pored spomenika Branku Radičeviću.. . . Pesnik Slavomir Gvozdenović iz Temišvara održao...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.