Pisac koga Srbi obožavaju preživeo DVE AVIONSKE NESREĆE u jednom danu - sa njim je bila i njegova supruga

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2024, 22:27

Pisac koga Srbi obožavaju preživeo DVE AVIONSKE NESREĆE u jednom danu - sa njim je bila i njegova supruga

Nobelovac angažovao je pilota da odvede njega i njegovu četvrtu ženu, a onda se desila nezgoda

Za Ernesta Hemingveja 1954. godina nije bila dobra. Loša sreća ga je neprestano pratila dok je leteo iznad šuma u ​​Ugandi.

Hemingvej, tada u svojim srednjim 50-im, angažovao je pilota da odvede njega i njegovu četvrtu ženu, Meri Velš, u obilazak malim avionom cesna. Tokom leta, „njihov avion je zakačio telegrafsku žicu i srušio se na obale Nila prepune >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krokodila“, navodi "PBS". Nasukani trojac, Ernest, njegova supruga i pilot, kampovali su preko noći.

Ujutro, turistički brod je primetio je troje ljudi na obali i prevezao ih do obližnjeg grada. Tamo su se ukrcali u drugi avion, koji je stigao da ih bezbedno preveze iz Ugande. Neposredno posle poletanja i taj avion se srušio - i zapalio. Pilot je nogom razbio prozor i provukao Meri, ali je Hemingvej, koji je bio krupan nije mogao da prođe kroz prozorski okvir, pa je morao da razvaljuje vrata glavom. Zadobio je teške povrede, uključujući potres mozga i prelom lobanje.

Prošle godine, pismo u kojem Hemingvej govori o nesrećama koje su ga zadesile prodato je na aukciju za 237.055 dolara. U pismu je bilo opisano kako je pisac dva puta u kratkom vremenskom periodu izbegao smrt za dlaku. Opisao je i svoje povrede koje su ga mučile poslednjih nekoliko godina njegovog života.

Nekoliko meseci posle nesreće, Hemingvej je napisao pismo od četiri stranice svom advokatu Alfredu Rajsu, dok se lečio u Veneciji. U pismu je advokatu pisao je o raznim ličnim i finansijskim stvarima pre nego što se pozabavio nesrećama, objašnjavajući zašto do tada ga nije kontakt

„Nisam mogao mnogo da pišem jer mi je desna ruka izgorela do kosti trećeg stepena i grčila mi se, još uvek se grči, ali je bolje“, napisao je.

„Ali prsti su izgoreli i leva ruka, pa nisam mogao da kucam. Problemi su svuda pukao ke desni bubreg i povređena jetra i slezina“, napisao je. „Slab sam od tolikog unutrašnjeg krvarenja. Bio sam dobar dečak i pokušao sam da se odmorim”.

Hemingvej je organizovao putovanje kao božićni poklon za suprugu. Par je iznajmio mali avion da vidi vodopade Murčison, koje je "Associated Press" opisao kao „jedno od najnepristupačnijih mesta u Ugandi – gde dominiraju krokodili, slonovi, lavovi i druga krupna divljač”.

Posle druge nesreće, par je automobilom otputovao u Entebe, gde su ih novinari sustigli. Hemingvej je nosio „gomilu banana i flašu džina“ i bio je „vrlo raspoložen“ dok je pričao o iskušenju, šaleći se da je glasno hrkanje Velša upozorilo slonove na njihovo prisustvo kada su bili nasukani u džungli.

„Zadržali smo dah oko dva sata dok je slon udaljen 12 koraka od nas. Slušao je hrkanje moje žene“, rekao je Hemingvej, čija je glava bila prekrivena zavojima.

U godinama koje su usledile, Hemingvejeve povrede glave su uzele danak. Pretrpeo je „najmanje devet velikih potresa mozga tokom svog života“, rekao je psihijatar Endrju Farah tokom govora 2017. U biografija pisca iz 2017 koju je napisao Farah pod nazivom "Hemingvejev mozak", bavi se mentalnim stanjem pisca i ispitivanje uslova koji su doveli do samoubistva Hemingveja 1961. godine.

Farah pretpostavlja da je Hemingvej patio od istih bolesti koje danas muče fudbalere koji imaju veliki broj povreda glave. „Bilo je to posle druge avionske nesreće kada njegova spoznaja nije bila ista“, rekao je Farah. „Njegovo pamćenje je bilo lošije. Glavobolje su mu bile uporne.”

Hemingvej je posle nesreća ostao optimističan.

„Ovde je sve u redu“, napisao je pri kraju pisma Rajsu, potpisujući: „Najbolje uvek... Erni".

Srbija Danas/Blic/M. Milovanović/Preneo T. M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.