Pisac Zoran Penevski dobitnik nagrade Rade Obrenović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2020, 14:59

Pisac Zoran Penevski dobitnik nagrade "Rade Obrenović"

Pisac Zoran Penevski iz Pančeva ovogodišnji je dobitnik nagrade "Rade Obrenović" za šetotomni roman "Okean od papira" u izdanju Lagune, saznajemo u Zmajevim dečjim igrama.

U najužem izboru, po svojoj komunikativnosti, postupcima konstrukcije značenja i ubedljivoj fikcionalizaciji našla su se tri romana: "Crna ptica" Aleksandre Jovanović, "Okean od papira" Zorana Penevskog i "Biće jednom" Uglješe Šajtinca. Jednoglasnom odlukom, nagrada je pripala šestotomnom romanu Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Penevskog "Okean od papira".

"Pozicionirajući se kao autentično delo fantastike (iako s elementima različitih fantazijskih žanrova - horor fantastike, epske fantastike, ekofantastike itd., a neuhvatljivo u žanrovskim okvirima jednog konkretnog žanra), ovo delo predstavlja dragoceni pomak, željno iščekivan, u savremenoj produkciji srpskog fantastičnog romana za decu", navodi se u obrazloženju žirija.

Ovogodišnji žiri za dodelu nagrade „Rade Obrenović“, autoru najboljeg romana za decu i mlade u 2020. godini, radio je u sastavu: Vladislava Vojnović, scenaristkinja i spisateljica iz Beograda, Mirjana Karanović, komparatistkinja, stručna saradnica Matice srpske, i Dragoljub Perić, docent, Srpska i južnoslovenske književnosti s teorijom književnosti, Odsek za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (predsednik).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.