Pisac 1001 priče

Izvor: Politika, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pisac 1001 priče

U prepunoj svečanoj sali Srpske književne zadruge u Beogradu juče je pre podne književniku Momu Kaporu uručena nagrada za životno delo, koju ovaj poznati izdavač dodeljuje već više od jedne decenije.
To priznanje, između ostalih, do sada su dobili Desanka Maksimović, Vojislav Đurić, Radovan Samardžić, Miodrag B. Protić, Branimir Živojinović, podsetio je juče Slobodan Rakitić, predsednik Srpske književne zadruge, obraćajući se brojnim poštovaocima dela Moma Kapora i prijateljima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ovog pisca i Zadruge. Rakitić je rekao i da je SKZ do sada objavila dve Kaporove knjige: "Najbolje godine i druge priče" i roman "Ivana" i najavio da će u jubilarnom, 100. Kolu SKZ iduće godine izaći novo delo ovog poznatog srpskog pisca.

Urednik SKZ Dragan Lakićević je u svojoj reči o Momu Kaporu naglasio da je Upravni odbor ovu nagradu piscu dodelio jednoglasno. "Gledao sam u bibliotekama Kaporove knjige", kazao je Lakićević, "pre nego što su se raspale, ivica zaobljenih, a listova istanjenih od ruku brojnih čitalaca." Lakićević je izneo i uverenje da i "modernistički kritičari" koji Kaporova dela smatraju odviše lakim, te knjige čitaju krišom, jer su im one koje tumače dosadne.

- Momo Kapor je pisac 1001 priče, a gde ih ima toliko, tek tu im nije kraj, rekao je Dragan Lakićević, ističući Kaporovu fantastičnu moć zapažanja, duhovito umovanje, iskrenost, veliku slojevitu erudiciju i osećaj odgovornosti za istinitost i lepotu priče.

Zahvaljujući na nagradi, Momo Kapor se prisetio "mnoštva nepoznatih, anonimnih zaboravljenih usmenih učitelja kakvih nema više, a čija su sabrana dela koja su nas oplemenjivala odlazila sa dimom cigareta iznad kariranih stolnjaka umrljanih vinom", ka sijalici na plafonu, "nalik jednoj suzi". Oni su nas, dodao je Momo Kapor, oblikovali, i odlazili, neprimetno, tiho, u pratnji dvojice-trojice drugara na groblje...

U čast nagrađenog, čije su reči pozdravljene gromkim aplauzom, dramska umetnica Rada Đuričin je govorila odlomak iz njegove predstave "011", a potom je upravnik SKZ Nina Novićević uručila zahvalnice Srpske književne zadruge prof. dr Radošu Ljušiću i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda koji se SKZ našao u najtežim trenucima, kada je u pitanju bio opstanak ovog slavnog srpskog izdavača. Zahvalnice su pripale i Rudarskom basenu "Kolubara" iz Lazarevca i diplomiranom inž. Draganu Tomiću, kao i Dubravki Tadić. Ovo značajno priznanje Srpske književne zadruge dobio je i novinar i urednik "Politike" Zoran Radisavljević. Svečanost su ulepšale i Aleksandra Todorović i Jovana Vuksanović koje su otpevale nekoliko lepih izvornih narodnih pesama.

A. C.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.